NYBÖRJARENS PRYLGUIDE - NÄR DU VILL BÖRJA CYKLA LÅNGT.

Innan du växlar upp din cykling och börjar cykla längre sträckor och motionslopp är det några tillbehör du måste fixa först. Måsten, tänker du? Beslutet är ditt förstås men vi lovar att detta är saker som kommer göra din cykelupplevelse både skönare, säkrare och framför allt lagligare. Peter Mattisson arbetar på Cycleurope (där också Crescent ingår) och är expert på tillbehör och reservdelar. Enligt Peter är det bra att utrusta de tre kontaktytorna först – alltså de tre ställen där kroppen och cykeln möts – och nöts. Händerna, fötterna och rumpan. Genom att se över detta kommer du både få en bekvämare, effektivare och säkrare cykeltur.

HÄR ÄR VAD SOM BEHÖVS:

CYKELBYXA – Skavsår, ömmande rumpa och svidande ljumskar undviker du med hjälp av en vanlig cykelbyxa. Använd endast en cykelbyxa – underkläderna lämnar du hemma eller i packningen. Cykelbyxan ska ha en padding som också gör att du sitter bekvämt på sadeln. Har du aldrig tidigare testat så kommer du känna en stor skillnad!

CYKELSKOR & PEDALER – Lika bra som dina dämpande gympaskor är för dig när du springer, så är de dåliga när du cyklar. Dämpande sulor gör att du tappar kraft och din vadmuskulatur måste arbeta ännu hårdare. Med ett par hårda cykelskor går kraften från ditt ben direkt in i pedalen och cykeln. Med pedaler där skorna kan klickas fast får du extra skjuts i trampningen när du drar fötter och ben uppåt. Öva bara på att gå ur och i innan du sätter av!

HANDSKAR – Mitt i handflatan finns en nerv som kan orsaka en obehaglig avdomnande känsla ända upp i armbågen om den utsätts för längre ensidig belastning. Paddingen i cykelhandskarna ser till att du undviker detta. Dessutom skyddar handskarna mot skav- och skrapsår ifall du skulle falla och ta emot dig med händerna.

NÄR DU SETT ÖVER DETTA KAN VI GÅ VIDARE TILL:

HJÄLM – En självklarhet och ditt viktigaste skydd. Hjälmen får därför lov att kosta. Du kommer garanterat att använda den i alla situationer om den både sitter skönt och är snygg på samma gång. Olika modeller har olika form och var därför noggrann med att få rätt storlek.

SADELVÄSKA MED UTRUSTNING – Eftersom en punktering alltid kommer olägligt ska det i väskan alltid ligga: en extra slang, en däckavtagare, en minipump och ett miniverktyg.

FLASKHÅLLARE/FLASKA – Vatten eller energidryck. Något som släcker törsten.

BELYSNING & REFLEXER – Cyklar du i mörker säger lagen att cykeln måste vara utrustad med vitt ljus framåt och rött ljus bakåt, samt reflexer som syns från sidan. Ett tips är att ha så kallade reflexpinnar som knäpps direkt på hjulet. Dessa regler gäller även om du endast cyklar på separata cykelvägar.

Och när du checkat av dessa grejer är du rustad med det viktigaste – nu kan det vara värt att lägga lite tid att kolla in prylarna gör det ännu roligare och bekvämare att cykla. Läs mer om de här.