När det kommer till att välja rätt cykel för pendling finns det många saker att tänka på. Pendlar du varje dag eller bara då och då? Vill du cykla extra snabbt eller lite lugnare med mer komfort? Har du mycket packning eller reser du lätt? Mycket att tänka på helt enkelt. Tack och lov har Crescent ett stort utbud av modeller som passa för alla möjliga sorters pendlare.

Det finns till att börja med bara fördelar med att cykelpendla. För det första så sparar du nästan alltid pengar. Jämfört med både bil och kollektivtrafik kostar pendling på cykel eller elcykel nästan ingenting efter att du betalt din cykel. För det andra sparar du tid. Cyklar du i stadsmiljö finns det inget som slår en cykel i rusningstrafiken. Inga köer, inga försenade bussar. Åk när du vill och kom fram snabbare. För det tredje så visar forskning att personer som cyklar till jobbet mår bättre. De känner sig piggare, gladare och friskare. Sist men inte minst är cykling naturligtvis bättre för miljön. Bara fördelar.

Innan du fortsätter med ditt cykelval ska vi förtydliga att när vi pratar om ”pendlare” menar vi cyklar som passar extra bra för pendling. Det är alltså ingen egen cykelkategori. Cyklarna kan tillhöra olika kategorier som till exempel hybrid, klassiker, mountainbike och dessa med eller utan el. Just elcyklar har visat sig vara pendlarfavoriter. Vi cyklar oftare och längre med elcykeln som fordon. 

 

VEM ÄR DU?

Utgå alltid från dig själv
Börja med att fundera på vem du är och hur du pendlar idag. Ska du ersätta ett färdsätt med cykel har du säkert redan en del behov som cykeln också måste kunna uppfylla. Ta med barnen till förskolan till exempel.

Rätt cykel gör det enklare
Många som redan cykelpendlar gör det på ”fel” cykel. Kanske har de en gammal ärvd modell som funkar för kortare turer då och då men ska du pendla blir det enklare och går snabbare på rätt cykel. Känner du att konditionen inte riktigt räcker till eller vill du bara komma fram helt utan svett så passar en elcykel perfekt.

Långt och ofta eller kort och sällan
Hur ofta du tänker ta cykel spelar stor roll i valet pendlarcykel. Tänker du använda den varje dag kan det vara värt att lägga en extra slant på cykeln då de lite finare modellerna håller extra länge. Pendlar du inte lika ofta eller bara kortare sträckor klarar du dig oftast bra med en enklare modell. Genom att välja en elcykel så känns sträckan till och från jobbet lite kortare, kan den ersätta bilen?

 

HUR CYKLAR DU?

Mer än bara pendling
Oavsett vilken prisnivå du väljer att lägga dig på ska du komma ihåg att du kan ha din pendlarcykel till så mycket mer än att bara köra fram och tillbaka till jobbet. Många använder sina cyklar som motionsredskap. Dels kan du göra om pendlingen till ett träningspass eller så tar du en extra runda på helgen. När du än väljer att få upp pulsen på din cykel är det ett perfekt sätt att konditionsträna. Dessutom är det betydligt mycket mer skonsamt än att till exempel springa.

Vill du träna ena vägen men inte den andra är en elcykel ett utmärkt val. Då kan du ta det lite lugnare på väg till jobbet (utan att bli svettig) med hjälp av elmotorn för att sen på vägen hem köra helt för egen maskin och få upp pulsen rejält.   

Tänk också på att om du vill träna på din nya cykel är det bra med lite fler växlar. Det betyder mer konkret att du bör välja en cykel med så kallade utanpåliggande växlar. Alltså där du ser kugghjulen (dreven) på bakhjulet. De vassaste hybridcyklarna funkar till och med för motionslopp.

 

VAR CYKLAR DU?

Vägen dit
Hur dina behov ser ut är viktigt för valet av pendlarcykel men minst lika viktigt är också hur din omgivning ser ut. Eller rättare sagt, din väg till jobbet. En övervägande majoritet av allt cykelpendlande sker förstås på asfalt. Men även asfalt kan vara ganska olika. Från helt svart och nylagd till ganska gropig och backig på en bortglömd cykelbana. Har du dessutom tänkt att pendla varje dag hela året så kom då ihåg att väglaget kan se väldigt olika ut. Det kan vara blött, snöigt, lövtäckt, grusigt och så vidare. Det gör att en rejälare cykel är att föredra om du tänker åretruntpendla. Kom också ihåg att allt pendlande blir ännu enklare med en elcykel. 

Cykelbana i stan
Har du platt och fin väg kan du välja en cykel med mindre mönstrade däck och du behöver inte alltför många växlar. Framför allt om du inte siktar på att köra supersnabbt, då kan en komfortabel klassisk damcykel passa bra. Det kan vara klokt att välja en elcykelvariant då de klassiska modellerna generellt sett är lite jobbigare att trampa fram. Vill du göra pendlingen enklare och roligare gör du dock rätt i att välja en hybridcykel med fler växlar och rejälare bromsar. Skivbromsar får stopp din cykel snabbare än andra varianter. Så välj dessa om du har många start och stopp på vägen. Välj en hybridmodell med lite mer upprätt sittställning så får du ungefär samma komfort som på de klassiska modellerna. Fler växlar gör det självklart också enklare om du måste trampa upp för en och annan backe.    

Crescent Elina är ett bra alternativ om du vill pendla på en klassisk damcykel. Elmotorn ger dig en extra knuff i vardagen. 

 

Crescent Holma är en modern hybrid som gör pendlingen i stan enklare och snabbare. 

Landsväg
Cyklar du lite längre på asfalt bör du sikta in dig på en hybrid med mer framåtlutad sittställning och ännu mer lättrullade däck.

Crescent Pico funkar perfekt att cykla långre streckor på till exempel landsväg

Grusväg och blandat underlag
Vill du kunna ge dig ut på grusvägar ska du satsa på en hybridmodell med lite grövre däck och eventuellt med en dämpad framgaffel. Det är också bra med fler växlar när man kör i terräng. Många gånger finns det säkert en genväg genom parken eller skogsområdet som med rätt cykel helt plötsligt funkar alldeles utmärkt som pendlingsväg. 

Crescent Anaris är en snabb pendlare som funkar lika bra på grusvägen som på asfalten.

Skogsvägar
Har du en riktig skogsväg till jobbet finns det många mountainbikes som funkar utmärkt att ha som pendlingscykel. Vill du kunna transportera med dig lite saker, välj en modell med fästen för pakethållare. En EL-MTB är en multifunktionell cykel som är kul att svettas med i skogen och funkar fint att pendla med året runt på grus eller asfalt. 

Crescent Modig M40 är utmärkt om du vill ta pendlingsvägen genom skogen.

 

PACKÅSNA ELLER LÄTTVIKTARE?

För många pendlare är det en nödvändighet att få med mer än sig själv på cykeln. Det kan handla om cykelsits, vagn för barnen eller tunga väskor på pakethållaren och i cykelkorgen. En elcykel är förstås idealisk för någon med tung last då den kan hjälpa dig uppför alla sorters backar. Väljer du ändå en cykel utan elmotor kan man generellt säga att du bör sikta in dig på en modell med fler växlar och skivbromsar. Då blir det lättare att ta sig fram och du stannar effektivare.

På flera av modellerna sitter det redan en pakethållare eller cykelkorg men vissa har det inte från början. Fastnar du för en modell utan lastmöjligheter pratar du med din återförsäljare så monterar de på pakethållare eller cykelkorg (och stänkskärmar också för den delen) innan din cykel levereras, mot en extra kostnad. Tänk på att de flesta barncykelsitsar idag inte behöver en pakethållare då de monteras direkt på cykelramen. Din återförsäljare kan hjälpa dig med den monteringen också om du känner dig osäker.

Elis kan du packa last direkt på pakethållaren eller i cykelväskor som du köper separat. Smidiga AVS fästen gär att du kan klicka på väskor och korgar. 

Har du inte behov att packa med dig mycket saker kan det vara klokt att välja bort modeller med pakethållare. De väger alltid lite och pendlar du mycket är det onödigt att släpa runt på extra kilon.

 

Fortsätt till vår Cykelväljare och kolla in alla fina pendlarcyklar.  

 

Har du fler frågor är du alltid välkommen in till någon av våra kunniga återförsäljare. Hitta din närmaste här.