Vilken belysning ska jag ha till cykeln? Vår produktspecialist, Henrik Strignert svarar på frågor som förhoppningsvis kan bringa ljus i cykelbelysningens svårnavigerade mörker.

Med det kalla vinterhalvåret kommer även en period med mer mörker och nederbörd i form av snö och halka. Men det är inget som hindrar en cyklist.

Vad ska jag tänka på när jag köper cykelbelysning?

– Välj en cykelbelysning med bra ljussken så man både ser och framförallt syns. Ju fler lumen, LUX eller mer bearbetad lins en cykelbelysning har, ju bättre både ser och syns du. Exempelvis finns det framlampor med riktigt bra sken som gör att man ser över 50 meter framåt, men framförallt syns på flera km avstånd.

Hur vet man om en cykelbelysning har bra ljussken?

– En belysning beskrivs vanligtvis i Lumen eller i LUX där lumen berättar ljusets skenstyrka medan LUX beskriver ljusets styrka på en viss yta. Sedan finns det lampor som har bearbetad lins som förstärker både sken och styrka utan att den skull ha ett högt mått av lumen eller LUX. Ett exempel på det är vår baklampa TEC Vega som har ett enormt starkt ljus tack vara den optiska linsen.

Tec Vega

TEC Vega, baklampa med optisk lins

TEC Vega, 30 lumen med optisk lins som skapar starkt ljus. Stor variation av funktioner. Finns hos din närmaste Crescent-handlare.

Köp Tec Vega i din butik

Hur använder jag cykelbelysningen i stan?

– Belysningar med starkt ljussken och stor ljuskägla kan blända andra medtrafikanter. Om du cyklar mycket i stan passar Tec Duo bra som cykelbelysning då den har ett starkt ljussken för en bra synlighet men väldigt liten ljuskägla för att blända så lite som möjligt.

Tec Duo

Tec Duo, fram och baklampa diod

Tec Duo, fram och baklampa diod med starkt sken och liten ljuskägla. Perfekt för stadsbruk. Lätta att montera med gummirem. Finns hos din närmaste Crescent-handlare.

Köp Tec Duo i din butik

När ska jag använda cykelbelysning med starkt ljussken?

- Med ett bra ljussken och hög lumen som ger en större ljuskägla ser du bättre i mörkare miljöer, så som i skogen. Du ser också längre som gör att du kan planera din cykling bättre i tid och kan på så sätt förhindra olyckor. För den som cyklar på mörka vägar kan jag rekommendera Tec Sirius som har en mycket bra ljusbild, även på eco läget. Monteras med en kraftig gummirem som passar på de flesta styren. Laddningsbart batteri och 650 lumen. 

Tec Sirius

Tec Sirius, framlampa som passar de flesta styren

Tec Sirius, monteras med en kraftig gummirem som passar på de flesta styren. Laddningsbart batteri, 650 lumen. Finns hos din närmaste Crescent-handlare.

Köp Tec Sirius i din butik

Vilka olika batterilösningar finns det för cykelbelysning?

– Idag finns det cykelbelysning med uppladdningsbara batterier eller får ström genom cykelns strömkällor. Den cykelbelysning som får ström via engångsbatterier blir allt färre vilket är bra ur ett miljöperspektiv. Så vill man vara med och påverka framtiden så väljer man uppladdningsbart eller belysning som får ström genom cykelns strömkällor.

Henrik Strignert

Henrik Strignert

Produktspecialist med mer än 30 års erfarenhet från cykelbranschen.

Vad säger lagen?

Vid cykelfärd under mörker måste alltid en cykel enligt lag ha en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt. Cykeln ska även ha en strålkastare framtill som kan ge vitt eller gult ljus med en ljusstyrka som gör att cykeln kan framföras på ett tryggt sätt. 

Du kan läsa mer om vilka lagkrav som finns för cykling på Transportstyrelsens hemsida