Skolklassikern nominerad inför Idrottsgala 2021

Generation Pep har sedan fyra år tillbaka delat ut priset Årets Peppare på Idrottsgalan. Priset delas ut i samarbete med Riksidrottsförbundet och går till en person, organisation eller ett initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig. 2021 är Skolklassikern, med Crescent som partner, ett av de nominerande initiativen.

Arbetet med att hitta Årets Peppare har pågått sedan i höstas då nomineringar samlats in från svenska folket. Därefter har juryn utsett sex finalister varav en kommer att bli Årets Peppare 2021 och ta emot pris på Idrottsgalan som direktsänds på SVT1 den 18 januari kl. 20.00. 

Bland mängder av nomineringar är Skolklassikern en av de sex finalisterna som arbetar för att förbättra barn och ungas hälsa. Det är en stor bredd av olika aktörer som har fått nomineringar men alla med den gemensamma nämnaren att aktivt skapa rörelseglädje för barn och unga.

Vi lämnar ett speciellt år bakom oss och vi vet att år 2021 kommer vi på många sätt behöva kickstarta Sverige, så även gällande folkhälsoarbetet och där hoppas jag att alla våra finalister ska vara en inspirationskälla till andra organisationer och hela vuxenvärlden att engagera sig mer i våra barn och ungas hälsa, säger Carolina Klüft, jurymedlem och verksamhetschef för Generation Pep.

Bakom priset står Generation Pep och Riksidrottsförbundet. Målet med priset är att visa hela svenska folket det otroliga jobb som eldsjälar och organisationer gör runt om i landet för att få barn och unga i Sverige att röra på sig mer. All forskning som finns pekar på att barn och unga idag rör på sig alldeles för lite, något som kan få stora hälsokonsekvenser, och därför är det viktigt att visa på goda förebilder som arbetar för att göra skillnad.

Att få fler barn och unga att bli fysiskt aktiva är ett av Riksidrottsförbundets viktigaste uppdrag och alla initiativ som stimulerar barn och ungdomar att röra på sig mer är välkomna. Generation Peps, Årets Peppare är ett utmärkt exempel på hur vi tillsammans kan uppmärksamma några av alla de fantastiska initiativ och verksamheter som finns runt om i landet, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet. 

Vad är skolklassikern?

Skolklassikern utgår från de klassiska motionsloppen som ingår i en svensk klassiker; Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och TCS Lidingöloppet. I en digital plattform introduceras pedagoger och elever i skidor, cykling, simning och löpning där utmaningen är att under ett läsår tillsammans i klassen klara av de olika sträckorna i de olika fysiska loppen. T.ex. att tillsammans i klassen skida/stavgå 9 mil. Förutom rörelseutmaningar finns olika livsstilsuppgifter man tar sig an tillsammans kring t.ex. sömn, kost och socialt/mentalt välmående. Sedan starten har Skolklassikern engagerat och inspirerat över 80 000 barn i vårt land i åldrarna 6-12 år. Skolklassikern är till för alla och vill genom sin uppbyggnad jämlikt se till alla barn och nå alla barn oavsett var i landet man bor.

Vad gör Crescent?

Crescent leder arbetet inom cykelsegmentet för Skolklassikern och är med och utvecklar allt ifrån pedagogmaterial till tävlingsidéer. Dessutom arrangerar Crescent den årliga tävlingen Designskolan som ger barnen möjlighet att designa en helt egen cykel. Bidraget som vinner blir en exklusiv årsmodell i Crescents juniorsortiment.