Engagemang

  • Välj kategori
  • Nyheter
  • Om Crescent
  • Tips & Guider
  • Klassiker-tips
  • Cykelfakta
  • Elcykel

Cykla för Sverige, tillsammans håller vi Sverige rullande

På kort tid har individer, företags och organisationers vardag drastiskt förändrats. Ett virus har drabbat världen och på ett eller annat sätt är vi alla påverkade. Social distansering har blivit ett begrepp vi inte känt i den utsträckning som nu. 

Mitt i allt detta vill vi på Crescent uppmana till fortsatt rörelse på cykel; för din hälsas skull, för 70-plussarna, för den lokala cykelbutiken som ger din cykel lite extra kärlek, för hoppet, för morgondagen, för Sverige!
Hjälp oss sprida detta budskap
#cyklaforsverige

Publicerat:

2020-04-05 10.06

”Det är viktigt att ha någon att dela vinster och förluster med”

2020 står runt hörnet och Crescent kommer att fortsätta sin satsning på de unga talangerna i Team Crescent Varberg. Ta del av tankarna inför kommande säsong med André Eriksson – en av medlemmarna i teamet.

Läs mer

Publicerat:

2019-12-20 16.50

Självförtroende hjälper Michel att ta sig an Vätternrundan

Michel Stetsko är en av fyra modiga deltagare i Min Klassiker. Gänget som leds av hälsoinspiratören Stephan Wilson tänker ta sig igenom alla loppen i En Svensk Klassiker. Detta för att visa att alla kan förändra sina liv och börja träna. Vi passade på att fråga Michel inför Vätternrundan och se hur han tänker lyckas besegra 300 km svensk asfalt. 

There may be several causes for which there may be difficulty in reading and writing, however, we will refer to those pathologies that are more common today. Specific Language disorder are described at this official website. There are marked difficulties in expressive or compressive language, which are not due to neurological, psychic or sensory disturbance, with a normal intellectual capacity. People with this disorder have a language level below what is expected according to their age group, but maintain a normal development in other areas. Although all types of language are altered, the main condition is found in oral language. The difficulties occur at a syntactic, morphological, phonological, semantic and/or pragmatic level. Attention Deficit Disorder with or without Hyperactivity (ADHD). It is a neurobiological disorder originating in childhood that implies a pattern of attention deficit, hyperactivity and/or impulsivity. Some research has determined that between 6 and 35% of people with ADHD have delayed language acquisition, the first words and combinations of these appearing later. Approximately 40 to 60% also have language development disorders.

Hur och vad tränar du mest inför loppet?
 – Inför Vätternrundan har jag ett par sträckor eller rundor som är olika långa beroende på vad jag vill träna. Distans, sprint eller intervaller. Och det är just dessa olika träningssätten som jag gjort på cykel. Distansen för att få mil i benen och verkligen känna efter hur kroppen känns efter 4 timmar på sadeln. Sprint för att öka flåset och även en del styrka och så klart backintervaller. Alternera din träning så det inte blir tråkigt. Varva med löpning, promenader, padel eller något annat som gör träningen lättsam.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på veckorna innan loppet?
 – Förbered utrustningen och dig själv. Vädret är alltid en aspekt i det hela och självklart vill vi alla ha sol och ingen vind men vårt land gör sig ofta påmint om att så inte är fallet. 300 km på cykel i regn gör vem som helst mörkrädd men se till att försöka förbereda utrustningen så gott det går. Justera växlar, lägg lite extra kärlek på cykeln, ni ska trots allt funka tillsammans länge under rundan. 
Fysiskt och mentalt gäller det att förbereda sig också. Det går inte att gå in i Vätternrundan med lågt självförtroende. Cykla är roligt och nu ska du få göra det tillsammans med tusentals andra. Passa på att njuta inför din runda och se dig själv passera målet i Motala, cykla gärna ihop med någon kompis och peppa varandra. Sista veckan låter du cykeln stå. Det ska finnas ett ordentligt sug att få sätta sig på sadeln.

Hur skulle du jämföra ett långlopp på cykel med andra konditionskrävande lopp?
 – Ser man till en Svensk klassiker så skiljer sig de olika loppen markant med varandra. Självklart är det bra med en grundkondition på alla loppen men det som skiljer sig mest på cykel är den tekniska biten. Cykla lärde vi oss när vi var små och tekniken för att cykla är inte så svår. Nästan alla kan göra det. Men jämför man med simning så tekniken en helt annan inverkan. Enda sättet att bli duktig, simma, simma, simma och simma. Samma sak med skidåkning. Du kommer spara din kropp och kondition om du blir duktig teknisk.

Vad tycker du om cykeln som träningsredskap?
 – För mig är cykling jättebra för det jämnar ut förutsättningarna jag har. Jag är stor och tung men kan dra nytta av det i cykling. Som en vis fysioterapeut sa, "Motorn är stark men bilen är tung" och det stämmer. Men med cykling kan man få återhämtningsperioder i nedförsbackar och dra nytta av tyngden. Sen är det skonsamt mot kroppen att cykla jämfört med att tex springa. Spinning är en sån sak som passar mig väldigt bra då jag trivs att träna i grupp. 

Behöver man vara vältränad för att klara Vätternrundan?
 – Man behöver ha en grundkondition men man ska respekt för distansen och att mycket kan hända. Känner man att 300 km är för mycket, testa med en kortare distans men ha målet med hela rundan i siktet. Konditionen och din träning kommer att spegla sig på resultatet på Vätternrundan, men även en före detta soffliggare som jag kan klara Vätternrundan.

Läs mer om Michel och hans kompisar på MinKlassiker.

Publicerat:

2019-06-13 14.48

5 myter om cykling och cyklister

Det finns flera märkliga och helt felaktiga påståenden och myter om cykling. Här har ni fem av dem – och hur det egentligen ligger till.

”DET ÄR FARLIGT ATT CYKLA”

Nej, faktum är att det är farligare att inte cykla eftersom våra kroppar behöver aktiveras för att må bra. Det finns många sjukdomar som kommer av en stillasittande livsstil, och risken för att skadas eller dö till följd av dem är långt mycket större än att skadas i trafiken.

”ALLA CYKLAR STJÄLS”

Fel. Enligt statistik från Brottförebyggande rådet så har antalet cykelstölder faktiskt halverats de senaste 20 åren. Och när en cykelstöld sker så är det främst på allmän plats och i städer med högskola eller universitet. De gånger du ställer cykeln utanför hemmet så bör du använda ett bra lås och gärna parkera där det är upplyst.

”MÄN BLIR IMPOTENTA AV CYKLING”

För några år sedan spreds nyheten om sambandet mellan impotens och cykling. Undersökningen som låg till grund för nyheten påstod att tävlingscyklister som cyklade extremt intensivt, i enstaka fall drabbades av domningar i underlivet. Domningar som i sin tur kunde medföra tillfälliga erektionsproblem. Men, 2014 kom resultatet av en omfattande brittisk undersökning som helt kunde avfärda sambandet mellan impotens och cykling. Myth busted!

HÖGERREGELN GÄLLER INTE FÖR CYKLISTER

Jo, högerregeln gäller visst för cyklister. Cykeln är ett fordon och som cyklist ska du stanna för bilar som kommer från höger. På samma sätt ska en bilist låta en cykel från höger passera. Men högerregeln upphävs ifall vägen du som bilist svänger in på har en korsande gång eller cykelbana. Då gäller istället utfartsregeln och bilisten ska då väja för cyklist. Som alltid gäller det förstås att vara uppmärksam i trafiken.

”CYKLING GER GROVA LÅR”

Cykling ger dig inte grova eller större lår. Med ett stort trampmotstånd blir låren inte större utan fastare. Det är muskler som byggs upp i takt med att du förbränner kroppsfett. Men cyklar du längre sträckor utan större motstånd och högre varvtal så kommer du istället förbättra din kondition och bli slankare över hela kroppen, så även på låren.

Publicerat:

2018-04-05 13.42

Ingen surdeg på cykel

2016 körde bagaren Mikael Lövgren runt i södra Sverige till olika bagerier, bönder och mjölnare för att lära sig mer om arbetssätt och gamla kulturspannmål. Men bakom ratten kände han sig begränsad, han ville känna dofter, komma närmre människor och gårdar, med minimal miljöpåverkan. När Mikael senare fick höra om byn i Afrika som med ekonomisk hjälp från en organisation själva byggt ett sågverk hade han planen klar för sig. Under hans nästa genomresa skulle han färdas på elcykel, utbyta kunskap och samla in pengar till biståndsorganisationen We Effect.

Läs mer

Publicerat:

2017-08-11 13.22

Huvudsponsor för en svensk klassiker!

Nu går vi in som huvudsponsor för En Svensk Klassiker! En viktig anledning är vårt engagemang i lanseringen av Skolklassikern, som är En Svensk Klassikers satsning på att få barn och ungdomar att röra sig mer.

–  Barn idag rör sig för lite. Det är en oroväckande utveckling som bidrar till ohälsa. För att ändra på detta krävs att fler människor och företag engagerar sig i hälsofrämjande projekt. Skolklassikern är ett sådant och vi tror att vi genom vårt engagemang kan göra skillnad och få fler barn i rörelse, säger Tony Grimaldi, VD Cycleurope.

En Svensk Klassiker består av Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet som tillsammans aktiverar 180 000 motionärer året runt. Att vi går in som huvudsponsor just nu handlar till stor del om satsningen på Skolklassikern, som dessutom är del av folkhälsoprojektet GEN-PEP. Skolklassikern syftar till att få barn i mellanstadiet att röra sig regelbundet genom att de får testa på fler idrotter själva och tillsammans, finna rörelseglädjen och hitta enkla vägar till vardagsmotion.

Vi kommer också att vara engagerad i En Svensk Klassikers plattform för samhällsdebatt, Folk-i-rörelse. Att fokusera på folkhälsofrågor har vi gjort under många år, bland annat genom den så kallade ”Folkhälsocykeln” och flera andra satsningar. Engagemanget genomsyrar hela företaget och tillsammans arbetar vi för ökad förståelse och forskning kring fysisk aktivitet och hälsa genom sitt engagemang som styrelseledamot i GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan).

– Vi är jätteglada för att få in Crescent som huvudsponsor i En Svensk Klassiker, ett företag med en lång historia och som varumärke är lite av en svensk klassiker. Det är ett strategiskt samarbete som innebär att vi gemensamt kan arbeta vidare med att sätta Sverige och svenskarna i rörelse samt bidra till en förbättrad folkhälsa. Vi kan arbeta såväl med barn och ungdomar genom vårt projekt Skolklassikern samt engagera oss i opinionsbildningsarbetet genom Folk-i-rörelse, säger Michael Thorén, VD på En Svensk Klassiker.

 

Publicerat:

2016-07-04 11.14

6 artiklar

CYCLEUROPE I SVERIGE
MonarkSpectra

0