Släng underkläderna, fixa cykeln och ge dig iväg! Här tipsar Cycleuropes prylexpert Henrik Strignert om både måsten och bra att ha-saker inför Vätternrundan.

– Du måste ha hjälm, ringklocka, reflexer och även belysning om du startar på kvällen, annars får du inte ens starta, säger han.

Angående hjälm påpekar Henrik vikten av att ha en bekväm hjälm då den ska sitta på ditt huvud i så pass många timmar. Det kan vara smart att köpa en lättare hjälm med bra ventilation. Men viktigast av allt – du köper hjälmen för din egen säkerhet.

– Där vill jag slå ett slag för MIPS-hjälmar. Det är bevisat att de skyddar mycket bättre. Så fråga din cykelhandlare om MIPS, säger han.

När det gäller kläder är det viktigt att tänka på att köpa ett par cykelbyxor. Det är skillnad på herr- och dambyxor, så köp inte första bästa plagg.
– Du ska inte ha trosor eller kalsonger under. Det är många som gör det felet och då riskerar man att det skaver rejält.
Henrik passar på att tipsa om SPD-skor och pedaler, vilka fäster skon mot pedalen och gör det mycket lättare att cykla.

När det kommer till utrustningen på själva cykeln bör man tänka på att ha med sig en sadelväska.
– Den fäster du enkelt under sadeln. Alla cyklisters mardröm är att få punka, men har du en sadelväska med ett reparationskit och minipump så kan du fixa det lätt. Läs mer om hur du ska tänka när det gäller däckval på Peters däcktips.

När du ska cykla 300 kilometer är det en god idé att fästa två flaskhållare på cykeln. Henrik rekommenderar att ha en flaska vatten och en med sportdryck.
– Det är väldigt, väldigt viktigt att tänka på att ha med sig vätska. Och genom en sportdryck kan du få i dig många viktiga salter. Och när det gäller mat så är det smart att packa ner lite energibars och eventuellt gel för att hålla sig pigg och alert. Men tänk på att välja energislag som du faktiskt vant din kropp vid och testat under träning.

Sist men inte minst slår Henrik Strignert ett slag för att ha en väska framme på styret. Den rymmer din mobil, nycklar, pengar och viktiga saker du inte vill tappa bort men samtidigt ha lätt att komma åt under loppets gång.

Med allt detta är du bra rustad för att köra Vätternrundan!