Cyklopedia

Rätt däck till din cykel

 

Vilka däck passar på min cykel?

 

Det kan kännas snurrigt att ta sig igenom cykel-djungeln och veta vad för däck man ska ha till sin cykel. Därför har vi samlat tips, tricks och information kring vad du ska tänka på vid inköp av nya cykeldäck. Oftast så är däckets sida märkt med t.ex. "40-622" och det räcker att veta för att din närmsta Crescent-handlare skall kunna hjälpa till med förslag på mönster och punkteringsskydd.

VINTERDÄCK

Rätt vinterdäck till din cykel

HENRIK STRIGNERT, PRODUKTSPECIALIST

Med vinterdäck får du bättre grepp och det gör din cykling säkrare. Framförallt vid kurvtagning, inbromsning och acceleration som annars är tillfällen där det är lätt att halka med vanliga däck.

Hur vet jag vilken typ av vinterdäck jag ska välja?

Beroende på hur du använder din cykel så finns vinterdäck med olika mönster. Cyklar du mest i stadsmiljö och eller längre sträckor så kan ett finmönstrat vinterdäck vara det rätta valet, medan om du cyklar där det är mer snö än is kan ett grovmönstrat vinterdäck passa bättre. Cyklar du MTB-cykel så finns det vinterdäck med över 400 dubb och mönster anpassat för just MTB-cykling.

 

Vad säger lagen om vinterdäck?

Idag finns det inte någon lag på att ha vinterdäck på cykel, så som det gör på andra fordon t ex bilar. Vi rekommenderar såklart att varje cyklist ska ha vinterdäck på sin cykel under vintern då det gör din cykling tryggare både för dig och dina medtrafikanter.

 

Kan jag sätta på vinterdäcken själv?

Att byta däck är som att laga en punktering. Tycker man det är krångligt så ta hjälp av en av våra återförsäljare. De är specialister på just din cykel.

Vinterdäcken är tillverkade av en speciell gummiblandning, anpassade för vår nordiska kyla. Om du förvarar dem i rätt miljö, mörkt och svalt, under sommarmånaderna håller det länge. Förvarar du dem fel kan de slitas snabbare.

Vilka cyklar kan jag montera vinterdäck på?

Idag finns det vinterdäck till cyklar som har 26 tums hjul och större.

 

Kan jag cykla med vinterdäck även om det inte är snö?

Det går bra, men du får lite mer rullmotstånd och vägljud än med ordinarie cykeldäck.

 

Ska båda mina däck vara vinterdäck?

För att få bäst kontroll på kurvtagning, inbromsning och acceleration rekommenderas vinterdäck både på fram- och bakhjul. Med vinterdäck får du bättre grepp och det gör din cykling säkrare. Framförallt vid kurvtagning, inbromsning och acceleration som annars är tillfällen där det är lätt att halka med vanliga däck.

Från fabriken

Cyklarna som lämnar vår fabrik är utrustade med reflexer i hjulen precis som lagen säger. Alla vuxencyklar som är byggda från 1990-talets början och framåt har också däck med reflexsidor, något som ökar synligheten i mörkret avsevärt.

REFLEXER

Syns i mörkret med reflexsidor på däcken

Reflex fram

Se till att ha en vit reflex fram som syns av mötande trafikanter. Denna reflex kan vara i samma glas som framlyktan eller monterad som för sig.

 

Reflex bak

En röd reflex ökar din synlighet av bakomvarande trafikanter. Liksom framreflexen kan denna vara integrerad i baklyktan eller monterad vid sidan av.

 

Reflex på sidan

Reflexerna ska vara orange eller vita reflexer som syns av trafikanter som kommer från båda sidorna. Sidoreflexen sitter antingen fäst i ekrarna, i bakhjulet eller som reflexrand på däcket.

Förutom reflexerna på cykeln kan man själv klä sig med varselfärgade kläder så som hjälm, reflexväst, reflexband, handskar och till och med reflekterande skoskydd. Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse!

 • Jare 24”, 7-vxl

  Jare 24”, 7-vxl

  252 SEK / mån
  7 295 SEK
 • Narre 20”, 3-vxl

  Narre 20”, 3-vxl

  188 SEK / mån
  4 995 SEK
 • Knytt 12”, 0-vxl

  Knytt 12”, 0-vxl

  150 SEK / mån
  2 995 SEK
 • Gorm 16”, 0-vxl

  Gorm 16”, 0-vxl

  160 SEK / mån
  3 995 SEK
 • Munin 16” Boy 0-sp

  Munin 16” Boy 0-sp

  160 SEK / mån
  3 995 SEK
0