Cyklopedia

Allt du behöver veta om cykelbelysning

 

Cykelbelysning inför mörkret

 

Med det kalla vinterhalvåret kommer även en period med mer mörker och nederbörd i form av snö och halka. Genom att investera i bra cykelbelysning kommer dina cykelturer bli säkrare både för dig, men också andra trafikanter i närheten. Du hittar olika alternativ på cykelbelysningar hos din närmsta cykelåterförsäljare!

KÖPA CYKELBELYSNING

Rätt cykelbelysning till din cykel

KÖPA CYKELBELYSNING

Vilken belysning ska jag ha till cykeln? Vår produktspecialist, Henrik Strignert svarar på frågor som förhoppningsvis kan bringa ljus i cykelbelysningens svårnavigerade mörker.

Vad ska jag tänka på när jag köper cykelbelysning?

Välj en cykelbelysning med bra ljussken så man både ser och framförallt syns. Ju fler lumen, LUX eller mer bearbetad lins en cykelbelysning har, ju bättre både ser och syns du. Exempelvis finns det framlampor med riktigt bra sken som gör att man ser över 50 meter framåt, men framförallt syns på flera km avstånd. En belysning beskrivs vanligtvis i Lumen eller i LUX där lumen berättar ljusets skenstyrka medan LUX beskriver ljusets styrka på en viss yta. Sedan finns det lampor som har bearbetad lins som förstärker både sken och styrka utan att den skull ha ett högt mått av lumen eller LUX. Ett exempel på det är vår baklampa TEC Vega som har ett enormt starkt ljus tack vara den optiska linsen.

 

Vilka olika batterilösningar finns det för cykelbelysning?

Idag finns det cykelbelysning med uppladdningsbara batterier eller får ström genom cykelns strömkällor. Den cykelbelysning som får ström via engångsbatterier blir allt färre vilket är bra ur ett miljöperspektiv. Så vill man vara med och påverka framtiden så väljer man uppladdningsbart eller belysning som får ström genom cykelns strömkällor.

 

Vad säger lagen om cykelbelysning?

Vid cykelfärd under mörker måste alltid en cykel enligt lag ha en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt. Cykeln ska även ha en strålkastare framtill som kan ge vitt eller gult ljus med en ljusstyrka som gör att cykeln kan framföras på ett tryggt sätt. Du kan läsa mer om vilka lagkrav som finns för cykling på Transportstyrelsens hemsida.

CYKELBELYSNING I OLIKA OMRÅDEN

Hur ska jag använda cykelbelysning i stan vs. skogen?

Cykelbelysning i städer

Belysningar med starkt ljussken och stor ljuskägla kan blända andra medtrafikanter. Om du cyklar mycket i stan passar Tec Duo bra som cykelbelysning då den har ett starkt ljussken för en bra synlighet men väldigt liten ljuskägla för att blända så lite som möjligt.

 

Cykelbelysning i skogen

Med ett bra ljussken och hög lumen som ger en större ljuskägla ser du bättre i mörkare miljöer, så som i skogen. Du ser också längre som gör att du kan planera din cykling bättre i tid och kan på så sätt förhindra olyckor. För den som cyklar på mörka vägar kan jag rekommendera Tec Sirius som har en mycket bra ljusbild, även på eco läget. Monteras med en kraftig gummirem som passar på de flesta styren. Laddningsbart batteri och 650 lumen..

 

Rätt däck till din cykel

Syns i mörkret med reflexsidor på däcken

0