GRUS G1+

Med grussmaker längst Kattegatt

 
 
ÄVENTYRSRAPPORT

Marija Aurell om Kattegattsledens äventyrliga vägar. Från Helsingborg till Götberg på grusigt underlag med Crescent G1+. Inspireras till ett perfekt äventyr på en gravelcyel under fyra dagar. Varierad terräng och ofta utamanande väderleksrapporter. Vackra vyer och härliga stopp längst vägen. Marija berättar själv om hennes och Gravel, eller Humlan som hon själv valt att kalla sin GRUS cykel för, roliga äventyr längst västkusten. 

 

Dag 1 Helsingborg, Starten. Äventyret börjar en helt vanlig sommarkväll. Eller kanske inte en helt vanlig förresten? Det var troligvis den blåsigaste av sommarens alla kvällar och den somriga värmen hade tackat för sig och låtigt hösten smyga sig på. Kort efter att Jag och Humlan var redo för att rulla drog regnet igång som en hälsning från ovan om att riktiga äventyr ska kännas. Oberör slog jag på lyset, startade cykeldatorn, klickade fast skorna och började trampa. Det var bara jag och Humlan, vi trampade ner mot det fräsande havet och de högljudda kantvindarna varvades med fyrverkeriblixtar över havet. Vädret var med andra ord som gjort för oss, ett riktigt kvällsäventyr. Med skattletarblick påslagen ledde Kattegattledens skyltar oss rakt in i den dramatiskt färgade solnedgången och vidare längs med havet. Mörkret landade på mina axlar medan regnet tilltog och tilltog och tilltoh. Vi fick dra ner på hastigheten till gångtempo för att lyckas se någonting genom vrålregnet, fötterna fick sig ett ordentligt bad i cykelskorna och jag nickade nöjt för mig själv. Vid midnatt nådde vi Ängelholm.Jag vred ordentligt ur strumporna, tömde Humlans ram på vatten och somnade godare än gott. 

Dag 2, Ängelholm – Halmstad, Dramatiska vägar. Det stod ”drama” på väderleksrapporten även när denna dag skulle bli igångtrampad. Vindens yviga personlighet var inte på långa vägar färdig med sina 15 minuter i rampljuset när hon mjukade upp benen ut ur Ängelholm. Med gräsfälten som förgrund gjorde havet vad det kunde för att mina bilder jag stannade för att tryck av skulle bli så effektfulla som möjligt – det lyckades. Humlans breda däck knastrade loss mot gruset, regnet slog följe med sin beslutsamma kuliss och vindväggen som kom från havet var kul, kul, kul att luta sig mot. Att jag var nästan den enda stormfrossaren längs Kattegattleden denna dag kändes helt rätt och jag var nöjd med mina fulltankade utforskarhorn i pannan. Väl i Båstad tog jag en avstickare upp över den böljande heden, fick lyssna på reflektioner ur en kos dagbok innan jag la mig i bocken och susade utför med flätan fladdrande. Trots att distansen fortfarande var inställd på äventyr, tog Humlan oss värdigt framåt medan havet med stor dramatik vräkte upp sina vågor över klipporna. Vid skymmningen nådde vi Halmstad som var stoppet för natt två. 

 

Dag 3, Halmstad – Varberg, Sol i sinne. Dag tre vakna jag till en stor sol på himlen, det kändes både överraskande och ovant. Sommarstämningen var tillbaka och med glansputsad ram ville Humlan ut, framåt, vidare och iväg så fort det bara var möjligt. Idag var det nämligen hennes time to shine! Landsbygden visade sig från sin bästa sensommarsida med överdådigt många höbalar, nyskördade åkrar och glittrande blått hav medan de varmare vindarna förde oss framåt längs västkustens stränder och milslånga vyer. Spår av gårdagens vindyrsel fanns inte kvar någonstans. Allt det där somriga var förstås fantastiskt på sitt sätt, men idag hade Humlan styrsiktet inställt på Varberg som lockade med cykelspa, filmkameror och varv efter varv på snurrigt skogsgrus. Humlan carpade dagen all in, lekte citybike en stund innan hon avslutade kvällens filmfinal med att utforska kullerstenarna uppför Varbergs fästning. Oräkneliga gånger. Trots att egoboosttörsten till en början varit svårhämmad, var jag sprittande gladtrött när denna dagen gick mot sitt slut. I samma stund som dagen la sig landade också solen mjukt i vattnet.

Dag 4, Varberg – Göteborg, Målgången. Med vissa spår av att aktiv cykling pågått under dagarna tre skickade jag ner all frukosten i benen, packade Humlans cykelväskor med energisprak och tog mig an Kattegattledens sista och längsta distans. Den blå himlen, möllorna med paraplytak, de violettfärgade linhaven och de somriga kossorna utefter banvallen överöste mig med härliga intryck. Någon form av vind väntade runt varje krön även denna dag, men eftersom jag valt att inte aktivera någon tickande stressklocka kunde jag lugnt istället fokusera på vägarnas alla grussmaker. De mentala fanfarerna hördes på långt håll när vi brände rakt in i Göteborg och korsade mållinjen. Ett kanon äventyr, växlande om varannat - utmanden och allelles alldelles underbart! 

 

Läs mer om Marijas Grusäventyr och hitta hennes Crescent favoriter här

 
 
 
2023/04/19

GRUS G1+

Ta reda på mer om Crescent Gravel

0