Cyklopedia

6 saker som du kan göra för att slippa onödigt slitage

 

Underhåll din cykel och slipp onödigt slitage

 

När du använder sin cykel regelbundet så påverkas den av naturens krafter; regn, vägsalt och sol m.m. Crescents cyklar är byggda för nordiska förhållanden, men det innebär inte att cykeln är en evighetsmaskin. Du behöver ge din cykel lite omtanke och en service då och då för att den ska hålla länge. Hur ofta beror på hur du använder din cykel. En cykel som regelbundet används behöver också regelbundet underhåll. Står cykeln utomhus behöver den olja på kedja och drivlina lite oftare. Står den i garage eller under tak och används i torrt väder behövs det inte så ofta.

1. Tvätta regelbundet

Såhär tvättar du din cykel

Att regelbundet tvätta cykeln med tvål och vatten är viktigt. Att smörja drivlinan (kedja, vevparti och kassett) är viktigt. En elcykel med en rostig kedja kan ge upp mot 10% lägre räckvidd. Ett intervall på var 2-3 vecka är bra om du använder cykeln flera gånger i veckan. Är du en mycket flitig cyklist behövs kanske en tvätt så ofta som varje vecka.

1. Börja med att skölja av cykeln för att få bort lös smuts och lera. Skölj helst med vattenslang.

 

2. Spraya kassetten och vevpartiet med avfettningsmedel. Låt verka. Borsta av drivlinan och skölj av!

 

3. Använd en ren mjuk svamp och tvåla in cykeln. Jobba uppifrån och ner. Obs! Akta svampen så att den inte kommer åt drivlinan och smutsar ner resten av cykeln.

 

4. Skölj av hela cykeln för att få bort smuts och tvättmedel.

 

5. Hjulen rengör du lättast med en mjuk borste. Rengör hela vägen runt och byt sen sida

 

6. Skölj av hela cykeln, var extra noga vid drivlinan där smuts kan ha fastnat.

 

7. Torka av hela cykeln med en torr trasa eller låt den lufttorka.

 

8. Håll flaskan över kedjan och veva på vevarmen. Kedjan smörjer sedan övriga delar. Kolla med din handlare vilken olja som passar dina behov.

Vinterdäcken är tillverkade av en speciell gummiblandning, anpassade för vår nordiska kyla. Om du förvarar dem i rätt miljö, mörkt och svalt, under sommarmånaderna håller det länge. Förvarar du dem fel kan de slitas snabbare.

Vilka cyklar kan jag montera vinterdäck på?

Idag finns det vinterdäck till cyklar som har 26 tums hjul och större.

 

Kan jag cykla med vinterdäck även om det inte är snö?

Det går bra, men du får lite mer rullmotstånd och vägljud än med ordinarie cykeldäck.

 

Ska båda mina däck vara vinterdäck?

För att få bäst kontroll på kurvtagning, inbromsning och acceleration rekommenderas vinterdäck både på fram- och bakhjul. Med vinterdäck får du bättre grepp och det gör din cykling säkrare. Framförallt vid kurvtagning, inbromsning och acceleration som annars är tillfällen där det är lätt att halka med vanliga däck.

Från fabriken

Cyklarna som lämnar vår fabrik är utrustade med reflexer i hjulen precis som lagen säger. Alla vuxencyklar som är byggda från 1990-talets början och framåt har också däck med reflexsidor, något som ökar synligheten i mörkret avsevärt.

REFLEXER

Syns i mörkret med reflexsidor på däcken

Reflex fram

Se till att ha en vit reflex fram som syns av mötande trafikanter. Denna reflex kan vara i samma glas som framlyktan eller monterad som för sig.

 

Reflex bak

En röd reflex ökar din synlighet av bakomvarande trafikanter. Liksom framreflexen kan denna vara integrerad i baklyktan eller monterad vid sidan av.

 

Reflex på sidan

Reflexerna ska vara orange eller vita reflexer som syns av trafikanter som kommer från båda sidorna. Sidoreflexen sitter antingen fäst i ekrarna, i bakhjulet eller som reflexrand på däcket.

Förutom reflexerna på cykeln kan man själv klä sig med varselfärgade kläder så som hjälm, reflexväst, reflexband, handskar och till och med reflekterande skoskydd. Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse!

  • Jare 24”, 7-vxl

    Jare 24”, 7-vxl

    252 SEK / mån
    7 295 SEK
  • Narre 20”, 3-vxl

    Narre 20”, 3-vxl

    188 SEK / mån
    4 995 SEK
  • Knytt 12”, 0-vxl

    Knytt 12”, 0-vxl

    150 SEK / mån
    2 995 SEK
  • Gorm 16”, 0-vxl

    Gorm 16”, 0-vxl

    160 SEK / mån
    3 995 SEK
  • Munin 16” Boy 0-sp

    Munin 16” Boy 0-sp

    160 SEK / mån
    3 995 SEK
0