Elmounatinbike

GUIDE: Vilken eMTB - Hardtail eller fulldämpat?

 
 
DIN GUIDE TILL RÄTT EMTB

Väljer du mellan Hardtail eMTB eller en Heldämpad eMTB finns det ett par viktiga saker att tänka på. Här går vi igenom skillnader och "reason why" för respektive cykeltyp för att du ska hitta rätt cykel för dina behov. 

 

1. Vart ska du cykla? 


 

Var du har tänkt cykla är avgörande för vilken typ av cykel du behöver. Om du planerar att cykla på lättare stigar, grusväg och asfalt är en eMTB med framdämpare och en stel bakdel, s.k hardtail, oftast mer än tillräcklig. Har du däremot tänk ge dig ut på tekniska och utmanande stigar med mycket ojämnt underlag är en heldämpad el-mountainbike med dämpning fram och i ramen oftast bättre lämpad. En heldämpad eMountainbike ger extra komfort, kontroll och trygghet när det går riktigt fort utför. 

 

2. Vad är skillnaden mellan hardtail eller fulldämpad El-mtb


Hardtail EMTB: 

En eMountainbike med hardtail aluminiumram har en stel bakdel och en fjädrande framgaffel, en kombination av låg vikt i ramen, robusthet och prestanda. Denna konstruktion ger optimal kraftöverföring från dig som cyklist och elmotor, vilket ger dig en effektivare och energisparande cykeltur.

Våra hardtail eMountainbikes är perfekta för en rad terränger, från släta cykelvägar till utmanande stigar, tack vare kombinationen av ramgeometrin, framdämpningen och den elektrisk assistansen. Med hjälp av elmotorn kan du njuta av längre äventyr och mäktigt bemästra branta backar utan ansträngning. Crescents hardtail eMTBs heter ELD och utrustar du din med skärmar, lås och stöd så blir den en kraftfull året runt pendlare. Grovmönstrade däck gör att du tryggt kan ta dig fram i all typ av väder. Läs mer om EMTB som pendlarcykel i vår Guide: Multianvändning med EMTB som pendlare

 

 

Heldämpad EMTB: 

En fulldämpad eMountainbike har en ram som erbjuder fjädring i både fram- och bak, vilket ger en enastående körkänsla i all typ av terräng, även där den är som mest utmanande. Kombinerat med en elektrisk drivlina ger en fulldämpad ram cyklisten en komfort som påfrestar cyklisten minimalt. Fjädringen möjliggör en effektiv passering över tekniska partier och svåra terränger genom att minska överföring av stötar samtidigt som den behåller kontakten med underlaget för att ge dig bättre kontroll och komfort.

 

Användningsområdena för en fulldämpad eMountainbike är mångsidiga. De är ideala för träningssugna, äventyrscyklister som utforskar varierande och teknisk terräng, men även för dem som söker en behaglig och stötabsorberande åktur i urbana omgivningar. Den extra kraften från eldrivlinan bjuder in till längre och tuffare cykling och öppnar upp mountainbiking för dig som sett terrängcykling som för fysiskt krävande.
Crescents fulldämpade eMountainbike modeller heter ELGAR. Oavsett vilken cykel du väljer från ELGAR familjen är samtliga utrustade med kvalitetskomponenter och den senaste tekniken för att klara tuffa påfrestningar och för att göra cyklingen maximalt rolig för dig som cyklar. 

Bild

HARDTAIL eMTB

Bild

FULLDÄMPAD eMTB

3. Buget, vad kostar en el-mountainbike?

 

Hardtail eMmountainbikes ligger oftast något lägre i pris än den heldämpade motsvarigheten. Men för att säkerställa att du investerar rätt, fundera först kring vad som är viktigt för dig när det gäller användningsområde, komfort och prestanda innan du bestämmer prisklass. Om du jämför en eMTB med en vanlig MTB får du räkna med att investera en extra peng för den extra kraft du får av motor och elsystem. Väljer du en eMTB instegsmodell för motion och pendling behöver cykeln inte bli dyrare än en traditionell centerdriven elcykel för vardagscykling.

 

4. Provcykla en emtb innan du väljer

 

Det bästa sättet att hitta rätt eMTB är att provcykla. Testa gärna flera olika modeller för att hitta helt rätt i vad som är bäst för dig. Vi erbjuder ett stort utbud av både hardtail och heldämpade eMountainbikes och hos våra Crescentspecialister runt om i Sverige, här kan du både provköra och få fler råd och tips för att hitta rätt cykel. 

 
 
 
2023/09/19
Crescent eMTB
 • Eld 40 29” 9-vxl

  Eld 40 29” 9-vxl

  1 160 SEK / mån
  39 995 SEK
 • Eld 30 29” 11-vxl

  Eld 30 29” 11-vxl

  1 299 SEK / mån
  44 995 SEK
 • Elgar 30 29” FS, 9-vxl

  Elgar 30 29” FS, 9-vxl

  1 854 SEK / mån
  64 995 SEK
 • Elgar 10 29” FS 1-12 vxl

  Elgar 10 29” FS 1-12 vxl

  2 549 SEK / mån
  89 995 SEK
 • Elgar 20 29” FS, 11-vxl

  Elgar 20 29” FS, 11-vxl

  2 132 SEK / mån
  74 995 SEK

Elmountainbike

Till Crescent el-mtb sortiment

0