GUIDE

Dags för ny cykelhjälm

 

Det ska du tänka på när du köper ny hjälm

 

Det finns en uppsjö av cykelhjälmar där ute. Men vad ska man tänka på när det är dags att köpa en ny?

1. Välj en hjälm med MIPS

 

Vi rekommenderar starkt att köpa en hjälm som är utrustad med MIPS. MIPS står för Multidirectional Impact Protection System och finns idag på mängder av hjälmar på marknaden. Mips innebär att hjälmen har ett inre, rörligt skikt som skyddar bättre mot stötar från olika vinklar. Tekniken förhindrar så kallade rotationsskador på hjärnan med upp mot 40 procent. Man kan säga att hjälmen skyddar huvudet mot slag och att MIPS-systemet skyddar hjärnan (hjärnskakning).

1. Ställ in hjälmen rätt på huvudet

 

1. Bra passform = större säkerhet. Ja de två punkterna hör ihop, sitter hjälmen bra på huvudet skyddar den bättre.

 

2. Kontrollera remmarna på hjälmen. Remmarna ska slutas samman precis under örsnibben för att sitta helt rätt. När du knäpper remmarna ska de vara så tight spända att du precis få in ett finger mellan haka och rem. Hjälmen ska INTE kännas stor eller glida upp på hjässan när du cyklar.

 

3. Reglera justersystem. Bak på hjälmen finns en ratt du kan vrida och reglera, justersystemet. Skruva justersystemet så att hjälmen verkligen sitter på plats. Om justersystemet måste skruvas in väldigt mycket så har du med största sannolikhet en för stor hjälm.

3. Håller min nya hjälm förevigt? NEJ!

 

I snitt brukar man säga att en cykelhjälm håller i ca tre till fem år förutsatt att du inte krockat/fått en stöt på den. En krockad hjälm är en förbrukad hjälm. Är hjälmen hel och fin kan materialet ändå börja bli gammalt och skadat av UV-strålar efter 3 till 5 år. Så tar för vana att byta din hjälm med jämna mellanrum

Våra favoriter

Tec hjälmar

 

Våra hjälmar TEC är alltid utrustade med MIPS och utvecklade för vara hållbara över tid och snygga såklart.

 

Hitta din vardagshjälte i vårt elcykelsortiment

0