Tid

På landsväg är bil för det mesta snabbare än både buss och cykel. Men hur står den sig i stadstrafik? Och är verkligen bussen så kvick som kollektivtrafiken säger? Många undersökningar har gjorts under senare år. I Stockholm har man låtit elcykeln utmana bilen och i Göteborg har vi på Crescent låtit elcykeln utmana stadsbussen.

 

SNABBARE ÄN BIL

Sustainable innovation gjorde ett test från ett hem i Bromma till en arbetsplats på Östermalm i Stockholm. Avståndet var 9,5 kilometer. Bilisten och elcyklisten startade vid samma tid på morgonen. Men när bilisten fastnade vid trafikljus och bilköer kunde elcykeln ofta ta en alternativ väg.

Resultat? Att resa med bil från Bromma till Östermalm i Stockholm tar 46 minuter. Med elcykel går det på 22 minuter.

 

SNABBARE ÄN BUSS

Bilköer, trängselskatter och parkeringskostnader får många att välja bussen framför bilen när de ska resa i stan. Men hur står sig egentligen bussen i förhållande till elcykeln? Vi på Crescent bestämde oss för att undersöka saken längs en av Göteborg mest trafikerade busslinjer. När bussen stannade och tvingades köra omvägar kunde elcykeln ta den snabbaste vägen.

Resultat? I Göteborg är elcyklisterna nästan dubbelt så snabba som bussen mellan Brunnsparken och Masthugget. Tror du oss inte? Kolla in filmen här intill.

CYCLEUROPE I SVERIGE
MonarkSpectra
0