Smartare

Hjärnceller dör. Men de kan bildas igen. Första gången man upptäckte detta var på 1960-talet när en grupp möss fick möjlighet att springa i ett hjul. Efter bara ett par veckor hade de fått mer än dubbelt så många hjärnceller som de möss som inte hade något hjul i sin bur. En fantastisk upptäckt. För det fick forskarna att börja tänka på sig själva.


VAD KRÄVS FÖR ATT BLI SMARTARE?

Om du är fysiskt aktiv bildas nya celler i snabbare takt i hjärnan minnescentrum. Du får en bättre omsättning med piggare och fräschare celler hela tiden. Minnescentrum växer och du får lättare att lära dig saker.

PRESTERA BÄTTRE I SKOLAN

Om det kan bildas nya hjärnceller hos möss som springer, då borde det vara fullt möjligt även hos människor? Självklart kan fysisk aktivitet kan göra dig smartare.

I skånska Bunkeflo lät man en skolklass ha idrott fem dagar i veckan, medan en annan bara fick gympa två gånger i veckan. Den klass som tränat ofta fick både bättre koncentration och bättre skolresultat. Inte bara i idrott, utan också i matte, svenska och engelska. Men det är inte bara skolbarn som blir smartare av fysisk aktivitet.

SMART GENOM LIVET

Forskare har granskat resultaten från 1,2 miljoner värnpliktiga män. De som hade bra kondition presterade inte bara bättre på fystesterna, utan också på intelligenstesterna. Främst var det männens logiska tänkande och språkförståelse som stack ut. Och det var ingen engångsföreteelse. Resultatet stod sig i alla de 26 årskullar som man jämförde.

Och så följs kropp och hjärna åt genom livet. I Vancouver samlade forskarna en grupp kvinnor i sjuttio- till åttioårsåldern, alla med dåligt minne. Man lät några jogga och andra lyfta vikter. Gissa vad som hände? Jo, förmågan att komma ihåg ord förbättrades för dem som joggat, men inte för dem som lyft vikter.

Det är aldrig för sent för en god vana. Pressa dig själv upp till 70% av din maxpuls på några av veckans cykelturer.


CYCLEUROPE I SVERIGE
MonarkSpectra
0