Att det är viktigt att få i sig mycket vätska i samband med träning är allmänt känt, inte minst när solen är framme och får oss att svettas mer. Men hur är det nu, räcker det med att bara dricka under passet?

För att kroppen ska klara av att prestera effektivt behöver den vara väl hydrerad, dels för att vätskan fungerar som stötdämpare men också för att den reglerar din kroppstemperatur. En bra måttstock för att ha koll på detta är at kontrollera färgen på urinen: Genomskinligt? Perfekt! Då har du rustat din kropp ordentligt med vätska!

Som svar på frågan räcker det alltså inte att enbart dricka under passet. Om du bara dricker när du är törstig är det redan försent, du har då redan förlorat ungefär 1% av din kroppsvikt och kroppens kapacitet har minskat markant. Så, hur förser man kroppen med vatten för att klara av att prestera på bästa sätt? Tänk före, under och efter!

 

FÖRE TRÄNING

För att kroppen ska hinna ta upp- och göra sig av med överbliven vätska bör du dricka ca 5 dl ca 2 timmar före träning. Drick sedan 2-3 dl 10-20 min innan du påbörjar din träning.

UNDER TRÄNING

När du väl sitter på sadeln bör du försöka få i dig vätska var 10-20 min. Mängden beror såklart på individuella och yttre faktorer. En generell regel är dock att få i sig 1ml vätska per 1kcal som förbränns.

Vätskeintag under träning har alltså visst betydelse! Dricker du under ett pass så förhindrar du överhettning, minskar svettning som i sin tur minskar risken för kramp och du minimerar glykogentömningen så du orkar prestera högt under en längre tid.

EFTER TRÄNING

När du klivit av cykeln fortsätter kroppen att jobba och förbränna vätska. För låg vätskemängd och uttorkning försämrar kroppens återhämtning under natten och påverkar proteinsyntesen negativt.

 

Upp på sadeln, men glöm inte flaskan!