2020 står runt hörnet och Crescent kommer att fortsätta sin satsning på de unga talangerna i Team Crescent Varberg. Ta del av tankarna inför kommande säsong med André Eriksson – en av medlemmarna i teamet.


Cykelsäsongen 2019 har knappt hunnit svalna, men för Team Crescent Varberg är förberedelserna för nästa redan igång. Det blir inte vilken säsong som helst för teamet. Medlemmen André Eriksson kör sin första i U23 – och uppgraderingen till trots är siktet inställt på både landslagsuppdrag, VM och EM.

André cyklar sin fjärde säsong för Team Crescent Varberg, som består av ytterligare två talangfulla unga cyklister. 2020 börjar deras säsong extra tidigt, för två av tre i teamet är uttagna till det första landslagsuppdraget.

– Vi hoppas att alla tre kommer med vid nästa uttagning. Anledningen till att säsongen börjar så tidigt som i februari är att det blir en tävlingspaus mitt i sommaren då det är OS. Det känns lite märkligt att börja flera månader tidigare än vanligt, men vi är taggade allihop. 

Säsongen som väntar blir Andrés första som U23 och därmed elitcyklist. Det innebär stora förändringar, framförallt i form av hårdare konkurrens.

– Nu kommer jag att cykla mot de bästa i hela Sverige. Jag går från att vara äldst och i det absoluta toppskiktet på junior, till att vara bland de yngre i U23. Men det känns speciellt att vara en av de stora nu, att få tävla mot de allra bästa. 

– Resten av teamet blir under 2020 äldst i juniorklassen och deras mål är att vara i toppen bland juniorerna, som vi alla tre var under föregående säsong.

André berättar att cykling är en väldigt individuell sport, där varje cyklist har sina egna mål och träningsupplägg. Det gör det ännu viktigare att vara del av ett team.

– Just för att sporten är så individuell är det viktigt att ha någon att dela vinster och förluster med. I Team Crescent Varberg bor vi på olika ställen i landet och har därför sällan möjlighet att träna ihop, men känslan av samhörighet och gemenskap är otroligt viktig. 

– I teamet försöker vi alltid sporra varandra och få fram det bästa ur varje medlem. Vi försöker helt enkelt hjälpa varandra att vara ”the best self”.

Hårdträning under lågsäsong

För en elitcyklist innebär veckorna mycket träning. För de unga cyklisterna i Team Crescent är det ett pussel av skola och träning.

– I veckorna kör jag oftast kortare intervallpass, cirka två timmar, och gym. Det går att få ihop efter skolan utan att det blir för sent. En dag i veckan vilar jag och på helgen kör jag två pass på 3-5-timmarsdistanser. Just nu förbereder jag mig på att cykla längre lopp – det är en av förändringarna mellan junior och U23. 

– Under vintertid tränar jag mer för att sedan kunna trappa ner under högsäsong. Om man tränar för mycket när det är tävlingar sliter man ner kroppen istället för tvärt om. Därför är det viktigt att ha ett genomtänkt och bra upplägg.

År 2020 tjuvstartas med ett träningsläger på Cypern för två av teamets medlemmar. Därefter drar säsongen igång med tävlingar i Italien och Schweiz. Det blir en tid av mycket spänning, men också en del förväntningar.

– Just nu ser vi mest fram emot landslagsuppdraget som börjar redan i februari. Faktum är att hela den svenska säsongen blir kul – det är EM och VM i början av året och svenska cupen blir extremt viktig eftersom uttagning till de tävlingarna sker då.

För André är målet är att bli uttagen och att skaffa rutin på de internationella mästerskapen.

– Det är svårt att ha förväntningar på de tävlingarna i år eftersom jag är helt ny U23a. På just VM finns en speciell U23 där jag bara möter de som är under 23 år, men för övrigt tävlar jag mot folk i alla åldrar. Därför är planen att göra mitt bästa och skaffa rutin och erfarenhet för att i framtiden ta pallplatser.

Målet för 2020 är istället att ta den svenska U23-mästartröjan och ha den från första till sista året i U23.

– Men längre fram är målet större. Jag vill köra världscupen, placera mig bra på EM och VM och delta i OS.

För teamet är målet främst att alla medlemmar ska uppnå sina individuella mål, men ett gemensamt finns också.

– 2019 kom vi tvåa på stafett-SM. Målet för 2020 är såklart att bli bästa laget i Sverige. Det är inom räckhåll och fullt möjligt.

Att ingå i ett team

Att vara medlem i Team Crescent är en viktig aspekt i Andrés satsning.

– Ingenting i vår satsning hade fungerat utan Crescent. Mycket i sporten handlar om bra material som vi kan lita på – det går inte att vara nervös innan start för att något ska gå sönder eller inte fungera. Med Crescent i ryggen är vi trygga i vetskapen om att vi sitter på det bästa tänkbara.

– Under 2020 kommer vi alla tre att tävla på nya mountainbikes, Crescent Stark S10. Den har samma ram som vi hade 2019, men med små förbättringar. Det känns kanon för vi vet att geometrin fungerar och med små förbättringar kommer det att bli ännu bättre.

– En mountainbike måste accelerera snabbt och vara mjuk över olika tekniska hinder. Men viktigast är att den är förlåtande. Stark S10 är en väldigt förlåtande cykel.

Inför framtiden känner teamet stor tilltro och tacksamhet.

– Vi är alla tre stolta, tacksamma och glada för att få fortsätta ännu en säsong med Crescent.