Allt fler cyklister upptäcker fördelarna med att göra en så kallad bikefit. Detta är något som tävlingscyklister har gjort i många år men som nu också fått sitt genombrott bland vanliga motionärer. Några cykelhandlare erbjuder till och med gratis bikefits för att du verkligen ska kunna få ut det mesta av sin nya cykel.

I grund och botten handlar det om att alla människor har olika kroppsformer och förutsättningar. Vid en bikefit justeras alltså cykelns alla delar för att passa just dig.

I och med att cykling är förhållandevis statiskt så kan en skev belastning eller en obekväm ställning snabbt få smärtsamma konsekvenser, särskilt om du cyklar långa sträckor på till exempel landsväg eller i skogen. Bara att höja eller sänka din cykelsadel någon centimeter kan göra stor skillnad, och effekten det får på din cykling är stor. Du kommer att kunna cykla längre utan att kroppen börja ömma och göra ont, och när du trampar kommer kraften att optimeras för att driva dig framåt. Du blir alltså snabbare, starkare och troligen en ännu gladare cyklist.