Du kanske har hört det förut: Cykla mer så lever du längre! Den korta förklaringen till det är mycket enkel – att röra på sig är alltid bättre än att inte röra på sig.

Men om du vill ha en lite längre och ingående förklaring så kommer den här. Idag är nämligen hjärt- och kärlsjukdomar den i särklass vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det som avses med hjärt- och kärlsjukdomar är till exempel hjärtinfarkt, stroke, åderförkalkning och blodproppar. Dessa sjukdomar orsakas i sin tur bland annat av rökning, diabetes, högt blodtryck, fetma, stress, fysisk inaktivitet, depression och ensidigt kostintag.

I de fall där hjärt- och kärlsjukdomar är modifierbara, så är fysisk aktivitet helt centralt för att undvika, lindra eller bli frisk från någon av dessa sjukdomar. Att ägna sig åt fysisk aktivitet (gå, cykla, träna) trettio minuter, fem dagar i veckan och äta nyttig mat med omättade fetter (fet fisk, frukt, grönsaker, ägg etc.) är till exempel den uppmaning hjärtläkarna på universitetssjukhusen ger sina patienter. Enligt Karolinska Institutet är dessutom fysisk aktivitet lika effektiv mot depressioner som läkemedel och terapi.

Med en cykel är det lätt att börja röra sig. Att ta cykeln till jobbet eller affären bara några gånger i veckan gör skillnad. Både löpning och cykling är motionsformer som ökat explosionsartat de senaste åren. Men många som ger sig ut i löparspåret känner snabbt av ömma fötter och knän. Cykling är istället skonsam mot leder och knän, det är lätt att komma igång och du kan lätt välja svårighetsgrad.

Så även om det låter otroligt så är det faktiskt sant – din cykel kan förlänga livet, och göra det förbaskat mycket roligare under tiden!