Mörkretstid är här och för att fortsätta rulla tryggt på vägarna är det viktigt att synas ordentligt. Bästa belysningen har vi redan djupdykt i (du kan läsa mer om det här) i följande artikel går vi istället in på reflexer och hur din cykel syns ifrån sidan.

Alla cyklar som lämnar vår fabrik är utrustade med reflexer i hjulen precis som lagen säger. Flera av våra cyklar har dessutom utrustats med däck med reflexsidor, något som ökar synligheten i mörkret avsevärt. Om dina däck inte har reflexsidor idag, kan det vara en bra grej att överväga för att trygga din säkerhet på vägarna.

Alla reflexer är bra, men ju fler desto bättre.

En reflexsida på ett däck syns som en stor ring jämfört med reflexerna som sitter i hjulen som snarare syns som prickar. Den extra synligheten gör att en bil kan upptäcka dig på mer än dubbla avståndet med reflexsidor jämfört med utan. Men vad finns det för olika däck att komplettera med, vad ska jag ha till just min cykel och kan jag byta däck själv? Vi har bett vår produktspecialist Henrik Strignert med över 30 års erfarenhet i branschen om tips och råd för hur du ska tänka.

Hur ska jag veta vilka däck som passar min cykel?

På däckets sida så finner man den storlek som ens cykel har. Oftast så är däcket märkt med t ex 40-622 och det räcker att veta för att sin närmsta Crescent-handlare skall kunna hjälpa till med förslag på mönster och punkteringsskydd.

Finns det däck med reflexsidor för alla Crescent cykelmodeller?

Ja, i alla fall till de vuxencyklar som är byggda från 1990 talets början och framåt.

Kan jag byta däck själv?

Ja, det kan man göra, men känner man sig det minsta osäker på hur rekommenderar jag att man tar hjälp av sin Crescent-handlare då det handlar om vara på den säkra sidan när det gäller sin cykels bromsar och framdrift.

Vilka däck rekommenderar du för någon som planerar att cykla hela vintern?

Dubbdäck med reflexsida om man bor där det vanligtvis blir halt så här års och några månader framåt, och jag rekommenderar att förse både fram- och bakhjul med det.

Om man inte vill byta däck, vad rekommenderar du då i reflexväg?

Då skall man förse sin cykel med reflex som man trycker på ekrarna och se till att även ha reflex fram och bak. Så syns man riktigt bra ute i trafiken tillsammans med cykelns belysning.

Cykeldäck vinter dubb reflex

Cykeldäck med dubb och reflexsida

Det optimala däcket för att ta sig an vintern tryggt - Synligt och bra grepp! 

Köp vinterdäck med reflexsida i din butik
Henrik Strignert

Henrik Strignert

Produktspecialist med mer än 30 års erfarenhet från cykelbranschen.