2016 körde bagaren Mikael Lövgren runt i södra Sverige till olika bagerier, bönder och mjölnare för att lära sig mer om arbetssätt och gamla kulturspannmål. Men bakom ratten kände han sig begränsad, han ville känna dofter, komma närmre människor och gårdar, med minimal miljöpåverkan. När Mikael senare fick höra om byn i Afrika som med ekonomisk hjälp från en organisation själva byggt ett sågverk hade han planen klar för sig. Under hans nästa genomresa skulle han färdas på elcykel, utbyta kunskap och samla in pengar till biståndsorganisationen We Effect.

”MED ELCYKELN KOMMER JAG NÄRMARE MÄNNISKOR.

54-åriga bagaren Mikael från Umeå är allt annat än en surdeg, men kärleken för hans degar är enorm. Idag fredag 11/8 kl 10:00 lämnade han Crescentfabriken i Varberg på en Crescent Elder med Thule-kärran som är lastad med allt han behöver under sin resa, från tält till deg. Han kommer under 4-5 veckor att färdas 200 viktiga mil med förhoppningen om att samla in både personlig kunskap och pengar till byar i We Effect.

–De har ett sympatiskt sätt att hjälpa, hela byn engagerar sig i gemensamma projekt för att utveckla bland annat jordbruk. Och det finns förstås en koppling mellan det hantverk jag vill lära mig mer om och projekt som We Effect driver. Jag är medveten om att det jag kan göra är i liten skala men jag hoppas att det blir en fortsättning nästa år och att jag kan åka dit över också.

Att Mikael valde elcykel för sin långa viktiga resa är ingen slump:

– Med elcykeln kommer jag närmare människor, man känner dofter på ett annat sätt och kan ta det lite lugnare. Att lämna bilen är fantastiskt, jag vill gärna bidra till att väcka intresse även för elcykelns fördelar.

Mikael kommer att dela med sig av sitt äventyr på sociala medier för att skapa uppmärksamhet kring projektet. Alla som följer honom kommer ha möjlighet att skänka en slant och även få prov på hans surdeg som han brinner för. Surdegarna kommer att delas ut på vissa orter där han hoppas att hans insats kommer att göra skillnad.

– Allt hänger ihop – det småskaliga hantverket, det enkla och att försöka göra bra saker med minimal miljöpåverkan. Det är kul att bidra på sitt sätt, säger Mikael.

Följ Mikael på sociala medier och håll utkik när han kommer till din stad:

Instagram: @mickecyklarforafrika
Facebook: Micke cyklar för Afrika