Det finns en uppsjö av cykelhjälmar där ute. Men vad ska man tänka på när det är dags att köpa en ny?

Thomas Yngvesson har mångårig erfarenhet och är är vår alldeles egna expert på krukor berättar om ett antal faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när du ska köpa en ny och säker hjälm.

– Först och främst är det säkerheten och passformen. Det hör ihop. Sitter hjälmen bra på huvudet så skyddar den bättre, säger han.

Remmarna ska slutas samman precis under örsnibben för att sitta helt rätt. Du ska precis kunna få in ett finger mellan hakan och remmen. Det ska inte kännas som att hjälmen är för stor eller att den glider upp på hjässan. Se helt enkelt till att skruva till justersystemet med ratten så att hjälmen verkligen sitter på plats. Om justersystemet måste skruvas in väldigt mycket så har du med största sannolikhet valt fel storlek.

Thomas påpekar också vikten av att köpa en hjälm som du tycker om. Du köper inte en hjälm bara för att vara snygg, men om du ser bra ut i hjälmen ökar chanserna att du faktiskt kommer att använda den. Estetiken kan i förlängningen rädda dig från allvarliga skador.

– Där kommer passformen in igen. Sitter hjälmen bra ökar chanserna för att du kommer att använda den.

Att köpa en hjälm som har MIPS är en god idé. MIPS står för Multidirectional Impact Protection System vilket innebär att hjälmen har ett inre, rörligt skikt som skyddar bättre mot stötar från olika vinklar. Tekniken förhindrar så kallade rotationsskador på hjärnan med upp mot 40 procent. Man kan säga att hjälmen skyddar huvudet mot slag och att MIPS-systemet skyddar hjärnan (hjärnskakning).

Thomas har fler tips till dig som är på hjälmjakt:

– Ta dig tid och åk till en butik som är specialiserad på cykel och testa cykelhjälmar. Och våga testa hjälmar i alla olika prislägen. När du slår ut kostnaden över tre till fem år så är det en väldigt billig försäkring.

En cykelhjälm uppskattas hålla i tre till fem år. Efter det kan materialet bli gammalt och skadat av UV-strålar. Har hjälmen fått sig en stöt ska du byta.

– Hjälmarna är byggda för att ta upp EN stöt. När den gjort det ska hjälmen anses vara förverkad, även om det inte syns några yttre skador, förklarar Thomas Yngvesson  .

När vi ber Thomas att ge exempel på bra cykelhjälmar svarar han säkert.

– TEC Nice är en personlig favorit. En cykelhjälm som prisats för sin säkerhet. Den är utvecklad för pendling, både för den som vill cykla i svettfritt tempo och den som vill krypa ihop mot vinden och trampa riktigt snabbt. Letar du efter en barnhjälm så är Lelle det självklara valet. Ingen annan hjälm på marknaden har tagit fasta på barnets unika huvudform på samma sätt i utvecklingen. Det ger ett unikt skydd för det lilla huvudet med hög hjässa, avslutar Thomas