Vinterdäck både fram och bak? Vilka vinterdäck passar till min cykel? Vad säger lagen om vinterdäck? Vår produktspecialist, Henrik Strignert svarar på dina frågor om vintercyklingens bästa tillbehör, vinterdäcken!

Vintern har kommit tidigt i vårt avlånga land och den första snön har redan fallit. Då är det dags att sätta på vinterdäcken på din cykel, men vilka vinterdäck passar din cykel bäst?

Varför ska jag ha vinterdäck?

– Med vinterdäck får du bättre grepp och det gör din cykling säkrare. Framförallt vid kurvtagning, inbromsning och acceleration som annars är tillfällen där det är lätt att halka med vanliga däck.

Vilka cyklar kan jag montera vinterdäck på?

– Idag finns det vinterdäck till cyklar som har 26 tums hjul och större. 

Hur vet jag vilken typ av vinterdäck jag ska välja?

- Beroende på hur du använder din cykel så finns vinterdäck med olika mönster. Cyklar du mest i stadsmiljö och eller längre sträckor så kan ett finmönstrat vinterdäck vara det rätta valet, medan om du cyklar där det är mer snö än is kan ett grovmönstrat vinterdäck passa bättre. Cyklar du MTB-cykel så finns det vinterdäck med över 400 dubb och mönster anpassat för just MTB-cykling.

Ska båda mina däck vara vinterdäck?

– För att få bäst kontroll på kurvtagning, inbromsning och acceleration rekommenderas vinterdäck både på fram- och bakhjul.

Hur länge håller ett vinterdäck?

- Vinterdäcken är tillverkade av en speciell gummiblandning, anpassade för vår nordiska kyla. Om du förvarar dem i rätt miljö, mörkt och svalt, under sommarmånaderna håller det länge. Förvarar du dem fel kan de slitas snabbare.

Var kommer vinterdäcken ifrån och vad skiljer dessa vinterdäck från andra?

- Då nästan alla våra cyklar tillverkas här i vår fabrik i Varberg har vi medvetet valt den närmsta leverantören av vinterdäck – Suomi Tyres, som tillverkas i Finland för minsta möjliga miljöpåverkan och för att de alltid utvecklat, testat och tillverkat sina vinterdäck i rätt miljö. I och med att de är i ett vinterland, har de kunnat ligga i framkant med utveckling och tester av olika gummiblandningar för att ta fram vinterdäck med bästa kombination av funktion och livslängd i vårt nordiska klimat.

Kan jag cykla med vinterdäck även om det inte är snö?

- Ja, absolut. Det går bra, men du får lite mer rullmotstånd och vägljud än med ordinarie cykeldäck.

När är det dags att sätta på vinterdäck?

- För vissa uppe i norra Sverige bör vinterdäcken redan vara på men där det fortfarande finns barmark hinner de förbereda sig inför att snön kommer. Köper du helt nya vinterdäck så mår de bra av att få rulla några mil på barmark så vinterdäckens dubb får ”sätta” sig så de inte ramlar bort när de behövs som bäst.


Vad säger lagen om vinterdäck?

- Idag finns det inte någon lag på att ha vinterdäck på cykel, så som det gör på andra fordon t ex bilar. Vi rekommenderar såklart att varje cyklist ska ha vinterdäck på sin cykel under vintern då det gör din cykling tryggare både för dig och dina medtrafikanter.


Kan jag sätta på vinterdäcken själv?

- Att byta däck är som att laga en punktering. Tycker man det är krångligt så ta hjälp av en av våra återförsäljare. De är specialister på just din cykel.

Henrik Strignert

Henrik Strignert

Produktspecialist med mer än 30 års erfarenhet från cykelbranschen.