De säger sig skapa Sveriges modernaste Ekohus och vill inspirera till en hållbar livsstil som inte tullar på komfort och kvalité. Sommaren 2018 påbörjade familjen Hallström sitt andra renoveringsprojekt, en klassisk 70-tals villa som skulle göras om till vad dem själva kallar för Sveriges modernaste Ekohus. Men vad definierar egentligen ett Ekohus, vilken är den viktigaste omställningen för en hållbar livsstil och vad gör elcykeln till både det smidigaste och mest hållbara alternativet? Crescent har träffat Anders Hallström som är initiativtagare till projektet Eco Now House:

Många som bygger nytt idag försöker bygga hållbart och med en energisnål förbrukning – vad utmärker er och gör att ni anser att Eco Now house är Sveriges mest moderna ekohus?

-        När det kommer till ekohus tittar man på hela aspekten, det ska vara energisnålt och effektivt och gjort av hållbara och skonsamma byggmaterial som samspelar med miljön. Vi har valt material som inte har så höga klimatutsläpp, lång hållbarhet och är utan gifter och emissioner. Det moderna i sammanhanget är att vi också tittar på de senaste trenderna både inom hållbarhet, design och inredning. Därtill försöker vi leta upp de senaste innovationerna och tekniska lösningarna för att effektivisera vår vardag, något som Crescents smarta elcyklar är en självklar del av. 

” Elcykeln är en självklar del i omställning till en mer hållbar livsstil där elcykeln ofta utgör både det bästa och smidigaste valet.”

Ni har skapat en hel livsstil kring Eco Now house som bygger på att leva hållbart – på vilket sätt gör ni detta?

Vi hade redan innan Pandemin förberett för att kunna jobba och ”hemestra” genom att skapa ett trivsamt hem vi spenderar mycket tid i och som blir mer än bara ett boende. Exempelvis genom att bygga pool. Pool är inte miljövänlig i sig men vi insåg att den kunde spara in på både semesterresor och bilresor till badplatser och därför utvecklade vi ett koncept för en så klimatsmart byggd pool som möjligt.  Ett annat exempel på livsstilskonceptet är elcykeln som laddas med husets solceller. Elcykeln är en självklar del i omställning till en mer hållbar livsstil där elcykeln ofta utgör både det bästa och smidigaste valet.

Att elcykeln fick flytta in hos familjen Hallström beskriver Anders som en självklarhet, den bidrar till smartare val och nya möjligheter. Dessutom blev elcyklen en solklar ersättare till mopeden för deras 15 åriga son.

I samband med er nya livsstil har ni också valt att bli elcyklister – vad är er upplevelse av elcykeln?

Det är oväntat roligt att cykla elcykel. Man gör fortfarande ett eget moment och måste bidra för att komma framåt men det är en magisk känsla med den extra kraften. Superkraften man får i benen gör att man ofta cyklar med ett leende. Elcyklen är verkligen en möjliggörare, det är betydlig lättare att välja elcykel än välja en vanlig cykel eftersom det alltid är lätt och svettfritt att transportera sig.

”Det är en skön känsla när det smarta och hållbara alternativet även är det enkla alternativet.”

Tar ni oftare cykel framför bil tack vare elen?

Ja absolut! Ju lättare saker är desto större chans är det att det blir av. Med elcykel är det ofta lättare än bil och i slutändan väljer många alltid det lättaste alternativet. Tidigare har det för oss alltid varit lättare att ta bilen men det är det inte längre och cykeln kommer alltid vara det smartare valet framför bilen trotts att bilen också har el. Det är en skön känsla när det smarta och hållbara alternativet även är det enkla alternativet.

Vad har elcykeln åstadkommit för er som inte den vanliga cykeln gjorde?

Man känner att man får motion och rör på sig men behöver inte bli svettig. Det är en stor fördel. Jag tog elcykeln en längre strecka (1,5 mil), något jag aldrig skulle gjort med en vanlig cykel. För mig har den vanliga cykeln varit en sportfunktion eller en korttransport som alltid är lite jobbig, men med elcykeln är det annorlunda, den är aldrig ”jobbig” – den är bara härlig.

Men den största fördelen i vår familj är att vår 15åriga, son som jag och min fru alltid skjutsat med bil till träningar på kvällarna numera cyklar elcykel. Han tycker om att transportera sig på den och vi föräldrar känner oss alltid trygga eftersom cykeln är uppkopplad till Koppla appen där vi både kan se var han befinner sig och få notiser om han skulle cykla omkull. 

”Vår 15åring kommer upp i hög fart på sin elcykel och är helt tillfreds med att cykla istället för att köra moppe.”

Ni har två olika elcyklar i hushållet: Crescent Elton och Crescent Ellie – vad är fördelarna med respektive cykel för er?

Ja precis, det är två ganska olika cyklar. Ellie är en mer klassisk damcykel med lågt insteg som du sitter upprätt och cyklar på. Den har korg som du kan plocka av och går att fästa både på fram- och bakpakethållaren, något vi tycker är supersmidigt. Att man kan ta bort korgen gör också att du kan ta den med dig exempelvis om du fyllt den med picknicksaker. Vi tar den i alla väder eftersom ABS-bromsarna gör att det känns tryggt att cykla även om det ligger löst grus eller hala löv på marken. Ellie har blivit en riktig familjecykel för oss som helt fyller sitt syfte. Det är mer av en njutar-hoj!

Elton däremot har en sportigare look och är därmed mer tilltalande för en 15åring. För Karl-William har den konkurrerat ut mopeden vilket vi tycker är kanon eftersom en moped inte är ett speciellt miljövänligt alternativ. Han kommer upp i hög fart på sin elcykel och är helt tillfreds med att cykla istället för att köra moppe.

”Den uppkopplade elcykeln har bidragit till att vi känner oss tryggare på vägarna och tryggare som föräldrar när våra barn är på vägarna.”

Du har ju redan beskrivit att ni gillar teknik och där av känns den Smarta elcykel som ett självklart val för er – Både Elton och Ellie är uppkopplade elcyklar – vad är den stora fördelen med det?

Det är flera saker, du får betydligt större insikter i både din cykling och översikt över din cykel. Den uppkopplade elcykeln har bidragit till att vi känner oss tryggare på vägarna och tryggare som föräldrar när våra barn är på vägarna. Marie tycker exempelvis det är väldigt skönt att kunna ställa in geofence och få en notis i appen om när vår son lämnar träningarna på kvällen.

Dessutom är det en trygghet att veta att cykeln berättar för dig om någon förflyttar den och att man kan se var den är via GPS-sändaren. Detta gör att vi sällan oror oss över att någon ska ta cykeln.

Sen tycker jag personligen det är roligt med statistik, se hur långt jag cyklar, vilket miljöavtryck jag gör samt hur snabbt olika streckor gick för mig. Jag brukar följa upp för att se min utveckling.

Finns det någon funktion som Crescents smarta elcyklar erbjuder som ni inte hade velat vara utan?

Ja, flera! Man vänjer sig snabbt över att ha konstant uppsikt över sin cykel och det hade känts tomt om man inte hade haft de insikterna, både ur ett trygghets- och ett säkerhetsperspektiv. Det handlar såväl om funktioner som gör att man inte är rädd för att få cykeln stulen men också om de funktioner som gör att man känner sig tryggare när man cyklar, exempelvis att cykeln skickar ut en Krasch-rapport om man cyklar omkull.

Vad har den smarta elcykeln möjliggjort för er?

Det har framförallt gjort att vi känner oss trygga med att släppa iväg vår tonåringar på cykel även om det är lite senare på kvällen. I och med att vi alltid kan se var de befinner sig i appen och får notiser när de böjar cyklar behöver vi inte oroa oss på samma sätt. Jag tror att det är en funktion som väldigt många föräldrar gärna hade haft tillgång till.

FAKTARUTAN:

Vad är Eco Now House? Eco Now house är dels ett professionellt projekt som handlar om att skapa ett modernt framtidshus som utfärdar tester och smarta val för att inspirera andra till en mer hållbar livsstil. Dels är det en privat resa där man får följa familjen Hallström. 

Vilka är familjen Hallström? Pappa Anders, mamma Marie och barnen Kevin 16 år, Karl-William 15 år och Leija 9 år.

Vill du veta mer om projektet Eco Now house besök deras webbsida här.

Du kan även läsa mer om familjen Hallströms elcykelupplevelse i följande blogginlägg.

Blev du nyfiken på cyklarna familjen Hallstöm cyklar på? Läs mer om Ellie, njutar-hojen och Elton, moped-ersättaren.