Att cykla fram och tillbaka till skola eller jobb är nyttigt och bra både för dig själv och för miljön. Men att en del avstår med hänvisning till att det skulle vara farligt att cykla är inte bara tråkigt – det är också helt fel.
Risken för att råka ut för en cykelolycka är så enormt mycket minder än det som du riskera att drabbas av ifall du inte cyklar.

Samtidigt är säkerhet a och o, och på en cykel handlar det både om utrustning och beteende. Detta är det viktigaste sakerna att tänka på:

1) HJÄLM

Om du ger dig ut på cykelvägarna i rusningstrafik så kommer du märka att väldigt många vuxna cykelpendlare bär hjälm. Allt fler använder nämligen skallen och inser att det nog är smartast att skydda huvudet – trots att det för vuxna inte är något tvång. Barn ska däremot alltid ha hjälm. Och är du över 15 år och skjutsar ett barn utan hjälm, då kan du faktiskt bötfällas!

2) BROMSAR

Se över dina bromsar ordentligt. Icke fungerande bromsar är förenat med livsfara. Det finns flera olika bromssystem och det skiljer sig åt i effektivitet. Skivbromsar sitter på cyklar där maximal effekt efterfrågas, fälg eller rullbroms sitter på traditionella cyklar oftast i kombination med fotbroms i baknavet. Viktigt att du lär dig hantera och underhålla det system som sitter på din cykel.

3) KVALITETSCYKEL

Köper du din cykel av en cykelhandlare kan du nästan alltid vara säker på att du får en riktig kvalitetcykel. Billiga cyklar som kommer ”på köpet” eller omonterade i en kartong är däremot inte alltid det bästa. Dessa cyklar är i de allra flesta fall inte byggda av kvalitetskomponenter. Det är däremot Crescents cyklar, som alla är konstruerade för att hålla i flera generationer och noggrant testade och kontrollerade innan de når butikerna.

4) VAR SYNLIG

Självklart ska din cykel vara utrustad med lampor och reflexer. Saknar du det kan du bli bötfälld. Att cykla i mörker utan lampor är faktiskt ganska otrevligt och på oupplysta cykelvägar är det väldigt svårt att upptäcka en mötande cyklist utan lampor. Vill du synas ännu bättre är reflexvästen ett toppenalternativ som många cykelpendlare iklär sig på väg till och från jobbet.

5) KOMMUNICERA MERA

En del klagar på cyklister som skriker och gormar åt fotgängare i cykelbanan. Och visst finns det trevligare sätt att göra folk uppmärksam på att de står i vägen. Ringklockan går ju att använda till exempel. Oavsett så behöver vi tala om för varandra var vi ska. Att hålla ut armen åt det håll du ska svänga är kanske det viktigaste. Samma sak ska du göra ifall du vill köra om en cyklist på cykelbanan. Men innan du sträcker ut ut armen, släng först ett öga bak så att ingen annan är i färd med att köra om just dig. Att hålla ut armen i en vinkel med handen upp betyder stopp. Och glöm inte att se bilisterna i ögonen – på så vis kan du enkelt se ifall de upptäckt dig eller ej.

6) TRAFIKREGLER

Innan du cyklar iväg måste du ha koll på trafikreglerna. Högertrafik gäller för cyklar. Högerregeln gäller också för cyklister. Och se till att använda cykelboxar som ibland finns vid trafikljusen. På så vis står du framför bilarna itället för bredvid och riskerar inte att hamna i deras döda vinkel vid en eventuell högersväng.

7) VÄLJ RÄTT CYKEL

Det är inte många som skulle få för sig att ta racercykeln på en tur i skogen. Varför då? Jo, för en cykel som är anpassad efter omgivning och syfte är såklart mycket säkrare än som inte är det. Trots det tar många racercykeln in till stan. Är du en mindre erfaren cyklist och rör dig i stadstrafik så väljer du med fördel en cykel som ger dig en bra överblick. Då är en hybridcykel eller citycykel ett bra val.

Läs mer om vårt engagemang i barncykelsäkerhet och Crescents kampanj cykla säkert.