Vintercykling

  • Välj kategori
  • Tips & Guider
  • Elcykel
  • Träning
  • Elcykeleffekten
  • Cykeltips
  • Nyheter

Crescent som du vill ha den - På ett klick

Skräddarsy din Crescent som du vill ha den 

Vi har utrustat alla våra cyklar med ett klicksystem för väskor och korgar från AVS, vilket ger dig möjlighet att skapa precis den cykel som du behöver och vill ha. Bland fler än 40 olika korgar, lådor, väskor och ”specialare” kan du mixa och matcha precis som du vill, både fram och bak på din cykel. Om din cykel saknar pakethållare eller har en modell utan fästen för våra smarta AVS-accessoarer så finns det självklart för komplettering för nästan alla våra cykelmodeller.

Med bara ett klick kan du förvandla din pendlarcykel till en storhandlare, till en picknickhjälte till en träningstransport – från dag till dag, från morgon till kväll eller från en säsong till en annan. Så frågan som återstår - vilken cykel är du?

Zap single AVS


Äventyraren: smidig och tät

Allt är med – tält, triangakök, förnödenheter och sovsäck. Det här är äventyraren, en fullpackad cykel med väskor som håller tätt och inte viker sig för busigt väder. Du får med dig allt i dessa smäckra väskor men cykeln rullar fortsatt lätt, förstärker din frihetskänsla och gör dig till, just precis - En äventyrare. 

Toppväska: Atran Velo Travel Top Bag
Sidoväskor: Atran Velo Travel Side Panniers

Skaffa looken - Hitta närmaste butik här

 

Zap single AVS

 

Livsnjutaren: Festlig och spexig

Ett flak öl (alkoholfri förstås), en bärbar picknickgrill och en bra högtalare – Vad mer behövs för en riktigt lyckad sommarkväll? Denna livsnjutarcykel tullar inte på något - med flaklösning fram och låda bak får du med dig allt du behöver för en riktig succékväll. Du klickar dessutom enkelt av din packning och bär den med dig. Så, dra igång musiken, packa filten och låt korgflaket och trälådan göra jobbet!

Flak: Atran Velo Bakery 
Trälåda: Atran Velo Woody

Skaffa looken - Hitta närmaste butik här

 

Zap single AVS


Picknickproffset: Praktisk och inkluderande  

Klart att katten ska med på picknick? Här har vi det inkluderande pricknickproffset som inte lämnar någon utanför. Med korg för katten (eller hunden) fram och barnstol bak förvandlas din cykel till en familje-transport på ett klick. Kaffe och bullar på ryggen och picknickproffset har löst ett äventyr i vardagen för hela familjen! 

Bur-korg: Atran Velo Duo Cover

Skaffa looken - Hitta närmaste butik här

 

Zap single AVS


Storhandlaren: Nytänkande och effektiv

Här har vi korguppsättningen och väskorna som får dig att tänka om. Varför göra handlingen bilburen när det finns andra möjligheter? Korg med tillhörande tygkasse fram och rymliga väskor bak ger dig gott om plats för att få hem helgens alla godsaker. Klicka av dina väskor och ta med dem i din kundvagn för en ännu effektivare handling!

Korg: Atran Velo Epiq shopper
Sidoväskor: Atran Velo Max

Skaffa looken - Hitta närmaste butik här

 

 

Zap single AVS


Pendlaren: Snygg och svettfri

Ryggenfri - finns det något bättre? Pendlarhojen gör din pendling till dagens bästa stund genom en väska som klickas på pakethållaren så din rygg blir fri, från både svett och väska. Dessutom är pendlaren snygg, finns i flera varianter och skön och lätt att bära med sig som sidoväska eller ryggsäck när du väl kommit fram.

Väska: Atran Velo Bakery Lådkorg
Ryggsäck: Atran Velo trälåda

Skaffa looken - Hitta närmaste butik här

 

 

 

Publicerat:

2021-04-14 13.31

Mountainbike som elcykel!

På asfalt är en mountainbike inte riktigt lika lättkörd som en hybrid. På dåliga vägar däremot kan den vara både snabbare och bättre. Inte minst med en elmotor. De breda, grovmönstrade däcken på en el-mtb är en fördel på lösa underlag som grus, och även på asfalt om det ligger våta löv på vägarna. På snö och is är el-mountainbiken både säkrare och snabbare. Vill du kombinera pendling med skogskörning så är den el-assisterade mountainbiken fantastiskt rolig och praktisk.

Och tänker du att det inte blir mycket till träning när du har en elmotor till hjälp så får du tänka om. För det första så kan du välja hur mycket eller lite du vill att motorn ska skjuta på. Mindre motor är lika med mer motion. Och kan du inte motstå fartens tjusning utan plockar ut varenda newtonmeter den starka motorn har att bjuda på får du jobba med bål, axlar och armar på ett sätt du inte är vad vid. Kör du på det viset blir du garanterat jättetrött, trots att du har en motor som hjälper dig.

Publicerat:

2021-04-14 13.31

Guide - rätt vinterdäck till din cykel

Dubbdäck eller dubbfria? Vinterdäck både fram och bak eller bara fram? Vilka vinterdäck passar till min cykel? Vår produktspecialist, Henrik Strignert svarar på dina frågor om vintercyklingens bästa tillbehör, vinterdäcken!

Vintern har kommit tidigt i vårt avlånga land och den första snön har redan fallit. Då är det dags att sätta på vinterdäcken på din cykel, men vilka vinterdäck passar din cykel bäst?

Läs mer

Publicerat:

2020-10-19 08.23

Så vinterrustar du cykeln

Brukar du ställa in cykeln i förrådet när temperaturen sjunker och snön börjar falla? Då är det dags att tänka om. Vintercykling fungerar utmärkt med rätt utrustning och kläder. Och dubbdäck något som inte bara är för de som bor i Norrland. Att vinterpendla är inte heller så krångligt som det låter, det är ju bara att fortsätta cykla! Men några tips och råd kan ändå vara på sin plats.

Stänkskärm – Utan stänkskärm har du snömodd i nacken och då inte på grund av du ramlat. För pendlarcyklisten kan det också vara trevligt att inte skvätta ner andra cyklister när det sladdas i väg på cykelbanorna i stan.

Smörj kedjan
 – På vintern blir din cykel smutsigare än på våren och sommaren. Rengör och smörj därför din kedja ofta. Smuts sliter på din cykel mycket mer än vad du tror.

Belysning 
– Att slarva med belysning är det tyvärr många cyklister som gör. Att synas är livsviktigt, så utrusta dig själv med både lampor och reflexväst. Du kommer att känna dig mycket tryggare ute i trafiken. Men glöm inte att stänga av lampan när du kliver av cykeln. Batterierna tar slut snabbt annars…

Publicerat:

2018-04-05 13.39

Cykla säkert i vintermörkret!

Vi rullar allt djupare in i höstmörkret då halka och dålig sikt är ett faktum. Vinterhalvåret innebär ökad risk för olyckor i trafiken men ska  vi låta bli att cykla i mörker när vi istället kan se till att röra oss säkrare i trafiken genom att synas? Här kommer några enkla och billiga livförsäkringar:

Reflex fram
Se till att ha en vit reflex fram som syns av mötande trafikanter. Denna reflex kan vara i samma glas som framlyktan eller monterad som för sig.

Reflex bak
En röd reflex ökar din synlighet av bakomvarande trafikanter. Liksom framreflexen kan denna vara integrerad i baklyktan eller monterad vid sidan av.

Reflex på sidan
Reflexerna ska vara orange eller vita reflexer som syns av trafikanter som kommer från båda sidorna. Sidoreflexen sitter antingen fäst i ekrarna, i bakhjulet eller som reflexrand på däcket.

VAD KAN VI MER GÖRA FÖR ATT SYNAS I TRAFIKEN?

Förutom reflexerna på cykeln kan man själv klä sig med varselfärgade kläder så som hjälm, reflexväst, reflexband, handskar och till och med reflekterande skoskydd. Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse!

VAD SÄGER LAGEN?

Utöver att det är lag på och belysning så är det i Sverige reglerat vilket typgodkännande en reflex skall ha. Reflexerna ska vara typgodkända enligt ECE-reglementets klass IVA om man inte har reflexrand i däcken för då är det ECE-reglementet 88 som gäller. Alla reflexer, oavsett plats, skall vara tydligt E-märkta.

 

Låt inte mörkret hindra dig, se till att synas!

Publicerat:

2018-04-05 13.38

Klädsel för vintercykling?

LAGER-PÅ-LAGER-PRINCIPEN

Skydda dig smart mot kylan med hjälp av den berömda lager-på-lager-principen. Med flera tunna lager kan du enkelt justera din klädsel efter temperaturen.  Om du är osäker på om din klädsel är tillräcklig är ett tips att ha med ett tunt extraplagg i fickan eller ryggsäcken, då kan du smidigt addera ytterligare efter behov.

KLÄ DIG ULLIGT!

Ull är ett bra alternativ till underställ i microfiber, det håller både värmen och transporterar bort fukt från kroppen.

HÅLL HÄNDERNA VARMA MED HUMMERVANTAR

DSC_8932

 

Behåll värmen och smidigheten med hummer-designade vantar, de är utformade för att hålla dina händer varma under de kallare dagarna i sadeln, utan att kompromissa på flexibilitet eller grepp.

HJÄLMMÖSSA PÅ!

”50% av kroppsvärmen försvinner ut genom huvudet” och ”huvudet är kroppens skorsten” är säkert uttryck du fått höra sen barnsben för att behålla mössan på under kyliga utomhusdagar. En mössa under hjälmen som täcker öron och nacke är därför att föredra under kalla cykelpass. Välj en mössa med ett material som skyddar både mot vind och är vattenfrånstötande så blir vintercyklingen så mycket roligare!

DSC_8946SKOSKYDD MOT KALLA VÅTA FÖTTER

Välj rejäla skoskydd av neopren att klä skon med, det håller vind och vatten borta och du får gladare fötter som orkar längre.

 

 

 

 

 

Publicerat:

2018-04-05 13.35

Vintercyklist - javisst!

Att cykla året runt funkar hur bra som helst – om du är rätt rustad. Både du och din cykel mår bra av att vara i rörelse regelbundet, låt inte snö eller kyla hindra dig från att ta dig fram på två hjul.
Har du en elcykel så kommer du att få extra hjälp att ta dig fram i modd och på grusade cykelvägar men det finns lite att tänka på för att det ska bli en angenäm upplevelse.

Anna Carlsson är en av alla cyklister som upptäckt hur bra det fungerar att cykla elcykel i alla väder:

- Jag köpte min elcykel september. Innan jag hade den så tog jag mig till och från jobbet med min vespa. Det var svårt att hitta parkering. Jag trodde kanske inte att jag verkligen skulle hitta motivationen att cykla året runt men med rätt kläder och med motor på cykeln så var tröskeln låg. Det känns faktiskt betydligt enklare och snabbare än alternativen och just att jag kan styra min tid ger mig bättre livskvalité.

Vill du veta mer om hur det är att cykla elcykel på vintern och ta del av våra elcykelexperters tips och råd? 

Cykla elcykel i vinter tips & råd

Så vinterrustar du cykeln

Klädsel för vintercykling

Cykla säkert i vintermörkret

Vill du dela med dig av dina tips och råd kring vintercykling -eller har du en intressant historia att berätta? Maila gärna bild och text till marknad@cycleurope.se. 

Publicerat:

2018-12-04 16.27

Elcykel i vintertid - funkar det?

När temperaturen går ner och snön faller, då har elcykeln många fördelar. Du kan ta på dig varmaste vinterjackan, underställ och överdragsbyxor utan att bli svettig i första uppförsbacken. Är du van att ta bilen så slipper du dyra kallstarter och att skrapa frostiga bilrutor.I de flesta städer brukar snöröjning av cykelbanor prioriteras framför bilvägar. Nackdelen med elcykel på vintern är att batteriet tappar delar av sin kapacitet när det är kallt. Därför bör du förvara batteriet inomhus mellan cykelturerna. Batteriets kapacitet kommer tillbaka när det blir varmt igen.

TIPS TILL DIG SOM CYKLAR ELCYKEL PÅ VINTERN

DIN ELCYKEL

- Vinterrusta drivlinan - Tvätta regelbundet, olja in kedja och kassett med olja som tål vinter och blöta dagar. Gärna en liten spray med olja på bultar och skruvar.

- Torka av cykeln efter varje cykeltillfälle för att motverka vägsaltets påverkan på alla delar.

- Byt till grövre mönstrade däck eller dubbdäck

- Se över så du har belysning som fungerar och reflexer

DIN UTRUSTNING

- Investera i ett par varma cykelhandskar som klarar vind, minusgrader och väta

- Klä dig för att stå emot kyla och vind. Gärna i flera lager med plagg som andas.

- Välj vind – och vattentätt- eller vattenavvisande material i det yttersta lagret.
Ett underställ i ull närmast kroppen gör att du känner dig torr även om du svettas lite.

- Använd skoskydd utan på dina varma vinterskor

- Använd mössa med tajt passform eller en värmande buff under hjälmen. Det finns specialgjorda hjälmmössor som både är varma och skyddar mot vind.

- Reflexväst, hjälm med belysning och/eller reflexer gör att du som cyklist syns bättre och blir mindre utsatt i vintermörkret

CYKLA ELCYKEL PÅ VINTERVÄGAR

- Cyklar du på hala vägar med mycket löv eller risk för is är det viktigt att använda bakbromsen i större utsträckning än frambromsen så du undviker att låsa och halka med framhjulet.

- Håll extra låg hastighet i kurvor och när du svänger jämfört med på sommaren.

- Använd lägre assistansnivå (framförallt vid start) än på sommaren för att undvika att hjulet spinner loss.

Behöver du guidning till rätt utrustning eller hjälp med däckbyte? 

Din Crescent elcykelspecialist kan hjälpa dig.

Publicerat:

2018-04-05 13.37

8 artiklar

CYCLEUROPE I SVERIGE
MonarkSpectra

0