Hur fungerar elcykeln?

 

Hitta rätt i djungeln av komponenter

Vi vet att det är en djungel med funktioner och komponenter när det kommer till Elcyklar - hur hittar man rätt och vad ska man tänka på? Eftersom vi råkar vara experter på det där, har vi gjort jobbet åt dig - Här reder vi ut skillnader mellan komponenter och system, fördelar med olika motorer och skillnaden på batterier – Så att du ska känna dig trygg när du väljer din elcykel och veta precis vad du är ute efter för att ditt syfte ska uppfyllas.

 

HUR FUNGERAR ELCYKELN?

Att cykeln har fått elassistans är det som skiljer en vanlig cykel från en elcykel – lätt uttryckt: fått ett elsystem bestående av: motor, batteri och display. När vi väljer vilket system och vilka komponenter vi utrustar en elcykel med så utgår vi alltid från samma målsättning: att skapa en användarupplevelse som passar den cyklist som den unika elcykelmodellen är gjord för. En city-elcykel ska rulla mjukt och härligt medan en Hybrid är lite vassare och snärtigare, därav har vi flera olika el-system bland våra elcyklar. 

Mycket kan läsas på nätet men ibland vill man bara prata med någon. Vi är stolta över att samarbeta med hundratals certifierade elcykelspecialister runt om i Sverige som alltid finns där för dig. När du väljer en Crescent elcykel kan du alltid känna dig trygg med att support finns nära till hands, oavsett om det handlar om att komma igång med din nya cykel eller om du behöver hjälp med service. 

Bara säkra elcyklar. För att elcykeln ska vara säker och få kallas för just elcykel så behöver den uppfylla ett helt gäng med krav och standarder, något alla våra elcyklar självklart gör. Om du är nyfiken på vad det innebär kan du läsa mer om här. 

 

KOMPONENTER SOM GÖR CYKELN TILL ELCYKEL

1. System     2. Motor       3. Display       4. Batteri

 

 

 

SYSTEM FÖR ELCYKELN

EGOING. Vårt egenutvecklade elcykelsystem heter EGOING och är det vanligaste elsystemet på våra elcyklar. EGOING är framtaget för att möta vårt tuffa nordiska klimat och våra höga krav på god produktkvalité. Vår utvecklingsteam i Varberg jobbar aktivt för att spetsa systemet och göra det ännu vassare, både ur en kvalitéts synpunkt och för ökad användarvänlighet. Alla våra Crescent elcyklar med EGOING-systemet är också utrustade med någon nivå av Koppla smart cykelteknologi och stöldskyddade batterier. För att ge våra elcyklar olika egenskaper och möta olika cyklisters behov finns EGOING-systemet i olika versioner av framhjulsmotorsystem och system för centermotorer. Även batterier och displayer finns i olika utförande där batteriet antingen är integrerat i pakethållaren bak på cykeln eller infälld i elcykelns ram. Alla nya versioner av EGOING-systemet har en mjukvara som kan konfigureras efter cyklisten. Med ”körstilsväljaren” så hjälper återförsäljaren att justera in systemet utefter hur du vill att din cykel ska bete sig; mjuk och lugn eller rapp och kraftig acceleration.

SHIMANO. Vi använder också olika elcykelsystem till våra Crescent elcyklar från Shimano som är kända för sin höga kvalitet. Vårt produktutvecklingsteam i Varberg jobbar i nära samarbete med Shimano för att tidigt välja de system som bäst matchar de egenskaper som man vill ge en specifik elcykelmodell. I Crescent modellprogram finns elcyklar som har olika versioner av Shimano Steps elcykelsystem, med centermotor i kombination med batteri i pakethållaren eller placerad i ramen, samt display på styret. Shimanos system kan justeras för att passa din körstil. Detta görs hos din återförsäljare.

 

  

CENTERMOTOR

En centermotor är integrerad med cykelns pedaler, vilket innebär att el-assistansen aktiveras när du trampar. Du ställer själv in hur mycket hjälp du vill ha och eftersom el-assistansen aktiveras av dina tramptag, är känslan naturlig och jämn – som att cykla som vanligt men med superkrafter i benen!

Varför centermotor? En centermotor är det bästa alternativet för dig som cyklar i backig terräng och som gärna kör en barnvagn eller liknande efter din cykel. 

FRAMHJULSMOTOR

En framhjulsmotor sitter i framhjulet och driver därför elcykeln oberoende av kraften i dina tramptag, men du måste röra pedalerna för att el-assistansen ska fungera. Precis som på en centermotor reglerar du själv vilken nivå på el-assistans du föredrar. 

Varför framhjulsmotor? En framhjulsmotor är ett perfekt alternativ om du vill bli dragen fram längs vägarna utan att bli svettig. 

 

 

 

DISPLAY

Alla våra displayer är utformade för att visa det viktigaste för dig som cyklar. De är enkla att använda, lätta att stänga av och sätta på. Displayerna skiljer sig åt beroende på cykelmodell och vilket system som cykeln är utrustad med; På våra cyklar hittar du allt i från funktionella LED-displayer till mer avancerade färgdisplayer med mer funktioner. Alla displayer visar assistansläge, batterinivå, hastighet och räckvidd.

 

 

BATTERI

Vi får ofta frågan, hur lång räckvidd har cykeln? Här reder vi ut hur det fungerar.

Du kan påverka räckvidden på ditt batteri genom hur du använder assistans-nivån och växlarna på din cykel. Låg assistansnivå innebär att du kommer längre på en laddning och genom att arbeta med växlarna, som på en vanlig cykel, när terrängen förändras så sparar du batterikapacitet. Hur mycket vikt du lastar cykeln med och hur du laddar ditt batteri är annat som du själv har kontroll över och som påverkar räckvidden. Mycket last innebär att cykelns elsystem får arbeta hårdare och räckvidden blir kortare. När det gäller laddningen av batteriet så är det en vetenskap i sig men kort sammanfattat kan man säga att genom att ladda ofta och i rumstemperatur så mår batteriet bäst och håller sin kapacitet över tid. Det finns faktorer som påverkar räckvidden på batteriet som du inte påverka; väder och vind, terräng och lufttemperatur. Att det finns så många faktorer som påverkar räckvidden gör att exakt samma elcykel kan ha oerhört varierad räckvidd.

Att komma långt på en laddning är mål för många, men tänk igenom vad ditt syfte med din cykling egentligen är? Pendlar du en lång strecka eller en kort, kanske behöver du inte maximal räckvidd? De allra flesta cykelturer som görs på en elcykel är under 5 km. Att ladda ditt elcykelbatteri är lika enkelt som att ladda din mobil och ett elcykelbatteri mår bäst och får en längre livslängd om du laddar det ofta.

Är du en cyklist som cyklar riktigt långa sträckor och är i behov av ett batteri med extra mycket kapacitet för att ta dig dit du ska så finns det batterier med extra mycket kapacitet att köpa till för de flesta modellerna i vårt elcykelsortiment. Rådgör med din Crescent elcykelspecialist.

 


Ta reda på mer 

Vilken Elcykel är du?

3 års garanti

Cykelkärlek


 

Bli en del av crescentfamiljen

Vi delar tips och trix för din Crescent, släpper nyheter och massor av inspiration. Och såklart vill vi gärna ta del av dina cykeläventyr, dela dina ögonblick med oss!

FÖLJ OSS @crescentcyklar på instagram och facebook

CYCLEUROPE I SVERIGE
MonarkSpectra
0