Elcykel

Här hittar du de vanligaste frågorna som vi får kring våra elcyklar.

Måste jag trampa på elcykeln?

Ja. Du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra skjuts. Du bestämmer själv när och hur mycket hjälp du ska få.

Hur fort kan jag köra på en elcykel?

Hur snabbt kan du trampa? Precis som med en vanlig cykel är det du själv som bestämmer hastigheten. Själva motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h, men du kan fortfarande trampa dig upp till en högre hastighet.

Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?

Ja, du väljer själv om du vill ha igång elassistansen eller inte.

Hur långt räcker batteriet på en elcykel?

Det beror vilken cykelmodell du fastnat för och hur mycket hjälp du vill få av motorn. Vårt bästa batteri kan ta dig upp till 145 kilometer på en laddning.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet till en elcykel?

Beroende på vilket typ av batteri du har kan det ta mellan 2,5 och 8 timmar.

Vad kostar en elcykel i drift?

Elen som krävs för att ladda batteriet en gång kostar i storleksordningen en krona. Om du kör 4 mil på en laddning så blir alltså milkostnaden 25 öre.

Påverkar kyla batteriet till en elcykel?

Ja, det gör det. Så förvara gärna batteriet inomhus om det är under +10 °C. Batteriet kan tappa 20 procent av sin kapacitet när det är nollgradigt och upp mot 40 procent av sin kapacitet om det är -15 °C.

Måste jag bära hjälm när jag cyklar på en elcykel?

Elcyklar har samma hjälmkrav som vanliga cyklar. Om du är under 15 år är det lag på att du ska ha hjälm. Äldre måste inte ha hjälm, men vi rekommenderar alltid hjälm, det är ju en enkel säkerhetsåtgärd.

Klassificeras elcykeln som en moped?

Nej, elcykeln räknas som en vanlig cykel. Elmotorn aktiveras först när du trampar så att vevrörelsen går igång. Motorn ger heller inget krafttillskott vid hastigheter över 25 km/h. Du cyklar på vanliga cykelbanor och parkerar som vanligt.

Vad innebär certifieringen av elcykeln?

Alla Crescents elcyklar är godkända enligt Europastandard (EN15194:2011). Efter kontroll i certifierade laboratorium kan vi garantera att cyklarna håller rätt hastighet och att batterierna är pålitliga. Batterierna uppfyller internationella säkerhetskrav (BATSO 01) avseende explosionsrisk och brandfara.

Crescent är stolt sponsor till
Cycleurope i Sverige