Vanliga frågor

Jag har problem med min cykel, vad ska jag göra?

Kontakta återförsäljaren där ni köpt cykeln. De har sålt cykeln till dig och är därför reklamationsansvariga mot dig som konsument.

Vad har ni för garanti på era cyklar?

Att lämna garanti på en vara är frivilligt för säljaren.  Fråga därför din återförsäljare om vad de lämnar för garanti. Cycleurope tillämpar konsumentköplagen vilket innebär att fel som visar sig inom sex månader från köpet anses vara fel som fanns när varan såldes om säljaren inte kan bevisa annat. Man har däremot alltid som kund rätt att reklamera en vara inom tre år efter att man köpt varan. Har det gått mer är sex månader från köpet är det däremot köparen som måste bevisa att felet varit ursprungligt.

Jag har fått en lackskada på min cykel, kan ni hjälpa mig med det här?

Vi har tyvärr inga lackstift längre. Det vi rekommenderar är att ta med sin cykel till en välsorterad färgbutik. De flesta större sådana har en scanner som kan läsa av färgen som de sedan kan blanda till. En provburk brukar inte kosta så mycket. Resultat brukar bli bra.

Vilken storlek ska jag köpa till mitt barn?

Barn ska ha en cykel som de kan växa med, inte växa i. De ska själv kunna kliva av och på, stanna och starta på egen hand. Barnet ska även nå ner med båda tårna till marken.

Måste jag trampa på elcykeln?

Ja. Du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra skjuts. Du bestämmer själv när och hur mycket hjälp du ska få.

Hur fort kan jag köra på en elcykel?

Hur snabbt kan du trampa? Precis som med en vanlig cykel är det du själv som bestämmer hastigheten. Själva motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h, men du kan fortfarande trampa dig upp till en högre hastighet.

Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?

Ja, du väljer själv om du vill ha igång elassistansen eller inte.

Hur långt räcker batteriet på en elcykel?

Det beror vilken cykelmodell du fastnat för och hur mycket hjälp du vill få av motorn. Vårt bästa batteri kan ta dig upp till 145 kilometer på en laddning.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet till en elcykel?

Beroende på vilket typ av batteri du har kan det ta mellan 2,5 och 8 timmar.

Vad kostar en elcykel i drift?

Elen som krävs för att ladda batteriet en gång kostar i storleksordningen en krona. Om du kör 4 mil på en laddning så blir alltså milkostnaden 25 öre.

Påverkar kyla batteriet till en elcykel?

Ja, det gör det. Så förvara gärna batteriet inomhus om det är under +10 °C. Batteriet kan tappa 20 procent av sin kapacitet när det är nollgradigt och upp mot 40 procent av sin kapacitet om det är -15 °C.

Måste jag bära hjälm när jag cyklar på en elcykel?

Elcyklar har samma hjälmkrav som vanliga cyklar. Om du är under 15 år är det lag på att du ska ha hjälm. Äldre måste inte ha hjälm, men vi rekommenderar alltid hjälm, det är ju en enkel säkerhetsåtgärd.

Klassificeras elcykeln som en moped?

Nej, elcykeln räknas som en vanlig cykel. Elmotorn aktiveras först när du trampar så att vevrörelsen går igång. Motorn ger heller inget krafttillskott vid hastigheter över 25 km/h. Du cyklar på vanliga cykelbanor och parkerar som vanligt.

Vad innebär certifieringen av elcykeln?

Alla Crescents elcyklar är godkända enligt Europastandard (EN15194:2011). Efter kontroll i certifierade laboratorium kan vi garantera att cyklarna håller rätt hastighet och att batterierna är pålitliga. Batterierna uppfyller internationella säkerhetskrav (BATSO 01) avseende explosionsrisk och brandfara.

Behövs någon speciell försäkring?

I de flesta fall ingår cykeln i hemförsäkringen, men kolla gärna med ditt försäkringsbolag vilka villkor som gäller för just dig och din elcykel.

Crescent är stolt sponsor till
Cycleurope i Sverige